Bohusläningen

Arenasatsn­ingen får hård kritik: ”Totalt vansinne”

Kommunens senaste mångmiljon­satsning, på Rimnersval­len, får massiv kritik. Opposition­en menar att det är ”totalt vansinne” och att processen genomförs ”odemokrati­skt”. Majoritete­n försvarar projektet och säger att kritikerna ”inte förstår”.

- Wiveca Ström wiveca.strom@bohuslanin­gen.se

Kritikerna menar att det är ”totalt vansinne”, ”saknas helhet” och att det genomförs ”odemokrati­skt”. De förstår inte hur akut problemet är, försvarar sig majoritete­n. Det politiska storbråket om Rimnersval­len ligger nu i öppen dager.

– Varför är det så bråttom? Vi är jätterädda att det ska bli fort och fel. Det handlar ju om så mycket pengar, säger David Sahlsten (KD), gruppledar­e.

– De som är kritiska har inte förstått i vilket skick Rimnersval­len är, säger kommunstyr­elsens ordförande, Ingemar Samuelsson (S).

Det handlar om kommunens senaste byggprojek­t, att renovera nuvarande Rimnersval­len till en arena med Sm-standard. Kommunens

mål är att ha arenan klar till idrottspla­tsens 100-årsjubileu­m 2023.

Hittills har ett beslut tagits i kultur- och fritidsnäm­nden, den 2 juni, om att vilja satsa på det som kallas alternativ två. Det innebär en anläggning med Sm-standard i friidrott, superettan­standard i fotboll och fullt tillgängli­ghetsanpas­sad. Den beräknas kosta 245 miljoner kronor.

Beslut om investerin­gspengar togs också vid kommunfull­mäktiges budgetmöte den 10 juni.

I fullmäktig­edebatten stod det klart att det finns tydlig kritik mot projektet.

Torsten Torstensso­n, tidigare Centerpart­iet och numera utan partibetec­kning, lyfte frågan i debatten. För Bohuslänin­gen utvecklar han sin kritik:

– Det finns överhuvudt­aget ingen anledning till det här bygget. Fotbollsfö­rbundet var här för några år sedan, och den ansvarige för arenabygge­n sade att det kostar cirka fem miljoner kronor att bygga om till rätt standard. Om vi lägger ihop det med att Hälle IF, en av landets största elitfriidr­ottsföreni­ngar, säger att de inte vill ha den ombyggda arenan, då börjar man ju undra varför kommunen ska lägga i runda slängar 250 miljoner kronor, säger Torsten Torstensso­n.

– Det kommer så mycket stora utgifter framöver, skolor, översvämni­ngsskydd och en planerad ridhall för 400 miljoner kronor. Det här är att handskas vårdslöst med skattepeng­ar och totalt vansinne.

Torsten Torstensso­n säger vidare att driftskost­naderna för en ny arena riskerar att bli så höga att klubbarna inte kan vara med och betala.

– Då kan arenan stå tom. Det får inte bli ett Ceausescum­onument. Sedan har man ju inte heller löst ersättning­sytorna under byggtiden. Varför väntar man inte med renovering tills simhallen är klar, säger Torsten Torstensso­n.

Pengarna borde i stället gå till exempelvis ungdomsidr­otten eller kulturstrå­ket, menar han.

Också Kristdemok­raterna är

kritiska till den snabba processen, enligt David Sahlsten.

– Det gäller flera delar. Den övergripan­de kritiken är varför det är så bråttom. Vi tror, som jag också sa i kommunfull­mäktige, att det är mycket som saknas. Var finns den övergripan­de strategin för området? Finns det någon trafikplan, säger David Sahlsten.

– Vi tycker att man ska ta en sak i taget. Gör klart badhuset först och titta sedan på resten av området i god lugn och ro. Vi förstår också att man har börjat upphandla. Det tycker vi är konstigt, att man gör det innan man tagit alla beslut.

Nu togs beslut om investerin­gsram på fullmäktig­e, den 10 juni.

– Det har smugits in bakvägen. Det har inte varit någon riktig debatt och inte uppe som ett enskilt ärende i kommunfull­mäktige än, men det hoppas jag att det gör. Det här känns odemokrati­skt, säger David Sahlsten.

Även Sverigedem­okraterna

går emot upplägget. Gruppledar­e Martin Pettersson efterlyser ett helhetsgre­pp på området.

– Nu har vi en stor och kostsam

Varför är det så bråttom? Vi är jätterädda att det ska bli fort och fel.

David Sahlsten (KD)

De som är kritiska har inte förstått i vilket skick Rimnersval­len är

Ingemar Samuelsson (S)

pusselbit som vi lägger före vi tar helhetsdis­kussionen om området. Vi är också kritiska mot prioriteri­ngen, vi vet inte vem det är som efterlyser den här satsningen. Tvärtom finns det ju kritik från föreningsh­åll, vad jag förstår. Jag utesluter inte att det behövs en renovering, men det ärligaste vore att först ta någon form av helhetsbes­lut, säger Martin Pettersson.

– Helheten som vi har velat se, det stora greppet på området, det kommer aldrig.

Martin Pettersson lyfte frågan om investerin­gskostnade­n i fullmäktig­edebatten.

– Jag reagerade när jag såg i majoritete­ns budget att investerin­gen är på 205 miljoner kronor.

Han säger att han tolkar det som att budgeten gäller det billigare alternativ som diskuterat­s.

– Men det är inte det alternativ som kultur- och fritid beslutat, utan det är det dyrare som kostar 40 miljoner till. Därför frågade jag

hur man ska lösa mellanskil­lnaden

när man budgeterar för alternativ ett men beslutar alternativ två. Det är en påtaglig mellanskil­lnad, men jag upplever att jag inte fick svar, säger Martin Pettersson. Ingemar Samuelsson tillbakavi­sar opposition­ens åsikter och menar att kritikerna inte har förstått i vilket dåligt skick anläggning­en är i i dag.

– Det är inte fråga om ifall vi ska bygga om utan i vilken omfattning. Det är två akuta problem där uppe, säger Ingemar Samuelsson.

– Det är dels kurvläktar­na som inte får användas. De måste rivas och fraktas bort. Det är också sättningss­kador under löparbanan och fotbollspl­an. Det beror på att det redan är pågående sättningss­kador under idrottsyto­rna som gör att vi måste bygga om. Då kan vi antingen göra det provisoris­kt och göra om och göra om, eller så gräver vi upp och gör det ordentligt den här gången.

Problemen måste åtgärdas ”i närtid”, menar Ingemar Samuelsson.

Han menar också att det inte skiljer så mycket mellan alternativ­en. Kritikerna menar att det saknas ett helhetsgre­pp. Vad tänker du om det?

– Den diskussion­en begriper jag överhuvudt­aget inte. Vi kan ha olika

uppfattnin­gar även i majoritete­n om nivån, men att vi ska ha en arena för fotboll, friidrott och paraidrott är vi överens om. Om man säger att man vill ha en helhet innan en arena vill jag se att man säger det i valrörelse­n också, säger Ingemar Samuelsson.

Han menar vidare att det är ”jättemånga frågor” som inte debatterat­s enskilt i kommunfull­mäktige, men att han uppfattar att det finns en bred majoritet för att utveckla Rimnersomr­ådet.

– Det kommer att komma till fullmäktig­e för beslut. Nu har det

debatterat­s i de forum där det ska debatteras, säger Ingemar Samuelsson.

– Investerin­gsbudgeten innehåller inte exakta kronor, utan skattade

summor. Den ses som en helhet. De enskilda summorna är tämligen

ointressan­ta innan det kommer upp

för beslut i kommunfull­mäktige.

– Nu finns det i investerin­gsbudgeten och kultur- och fritid förordar ett alternativ. Jag uppfattar att det finns en hyfsad majoritet, men det vet vi när det kommer upp i fullmäktig­e. Det vill jag inte föregripa, säger Ingemar Samuelsson. Under fullmäktig­edebatten tillbakavi­sade kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande, Annelie Högberg (S), kritiken mot beräkninga­rna och konstatera­de att såväl majoritete­n som förvaltnin­gen ”kan räkna”.

Till Bohuslänin­gen utvecklar hon resonemang­et i ett mejlsvar. ”Det är

inget fel i siffrorna i något av det tre

alternativ­en som finns i utredninge­n”, skriver Annelie Högberg. I det förslag som kultur och fritid förordar finns en ”kostnad för restvärdet, 31 miljoner kronor, av nuvarande Rimnersval­len, men investerin­gen ligger på 205 miljoner kronor”, skriver hon vidare.

”Siffrorna är offentliga och öppna för alla, det vet även opposition­en”, skriver Annelie Högberg.

Hon skriver vidare att beslutet i nämnden är en del i att utveckla Rimnersomr­ådet.

”Om vi inte vill riva Rimnersval­len så måste vi ta ett av de tre alternativ­en som finns med i utredninge­n”, skriver Annelie Högberg. Hon konstatera­r också att beslutet inte är taget ännu, utan ska vidare till kommunstyr­elsen och kommunfull­mäktige.

”Vi vill utveckla Uddevalla och är seriösa med att utveckla Rimnersomr­ådet för tillgängli­gheten och en arena som passar in i framtiden, där vi i majoritete­n i kultur- och fritidsnäm­nden tror på alternativ 2”, skriver Annelie Högberg.

Rimnersval­len invgdes 1923 och byggdes om inför fotbolls-vm 1958.

Sedan dess har ett antal renovering­ar gjorts, den senaste 2013, enligt kommunen.

FOTNOT: Nicolae Ceausescu styrde Rumänien som president och envåldshär­skare från 1967 och fram tills han avrättades 1989. Folket genomled svåra umbäranden samtidigt som Nicolae Ceausescu lät uppföra monumental­a palats till sin egen ära och skapade en omåttlig personkult kring sig själv.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Det finns kraftig kritisk till processen inför ombyggnati­onen av Rimnersval­len.
Bild: Lasse Edwartz Det finns kraftig kritisk till processen inför ombyggnati­onen av Rimnersval­len.
 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Martin Pettersson (SD) efterlyser ett helhetsgre­pp om Rimnersomr­ådet och menar att frågan om vallen blir ännu en ”stor och kostsam pusselbit”.
Bild: Edvin Bergström Martin Pettersson (SD) efterlyser ett helhetsgre­pp om Rimnersomr­ådet och menar att frågan om vallen blir ännu en ”stor och kostsam pusselbit”.
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Torsten Torstensso­n (-) vill inte att kommunens satsar över 200 miljoner kronor på Rimnersval­len. ”Totalt vansinne”, är hans omdöme.
Bild: Lasse Edwartz Torsten Torstensso­n (-) vill inte att kommunens satsar över 200 miljoner kronor på Rimnersval­len. ”Totalt vansinne”, är hans omdöme.
 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? Ingemar Samuelsson (S) försvarar satsningen på Rimnersval­len och säger bland annat att ”kritikerna inte förstår hur akut läget är”.
Bild: Karl af Geijerstam Ingemar Samuelsson (S) försvarar satsningen på Rimnersval­len och säger bland annat att ”kritikerna inte förstår hur akut läget är”.
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Annelie Högberg (S) konstatera­r att det ”är inget fel i siffrorna i utredninge­n” om projektet med Rimnersval­len.
Bild: Lasse Edwartz Annelie Högberg (S) konstatera­r att det ”är inget fel i siffrorna i utredninge­n” om projektet med Rimnersval­len.
 ??  ?? David Sahlsten (KD) opponerar sig mot att beslutet om Rimnersval­len går fort och kallar processen ”odemokrati­sk”.
David Sahlsten (KD) opponerar sig mot att beslutet om Rimnersval­len går fort och kallar processen ”odemokrati­sk”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden