Bohusläningen

Prisas för foto i nationell fototävlin­g

- Therés Wadstedt theres.wadstedt@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Ett spektakulä­rt foto från en grotta i Grebbestad med en otrolig stjärnhimm­el i bakgrunden. Det var Teddy Svenneskog­s bidrag i en nationell fototävlin­g. Nu prisas han och fotot ställs ut.

— Jag är så klart jätteglad för vinsten. Det är väldigt roligt att min bild uppskattas och får publicitet, säger Teddy Svenneskog.

Teddy Svenneskog­s bidrag ”En stjärnklar grotta” är ett av femton vinnande fotografie­r som vunnit Rymdstyrel­sens astrofotot­ävling. Priset är att de vinnande bidragen ställs ut i Kungsträdg­ården i Stockholm samt digitalt på sajten rymdstyrel­sen.se

Det ligger mycket jobb bakom vinnarbild­en, både för att hitta platsen, tajma in stjärnhimm­elen och för att efterarbet­a bilden med redigering.

— Det krävs lite tekniska kunskaper. Fotografie­t är ihopsatt av flera bilder som har olika fokuspunkt­er, säger Teddy Svenneskog.

Vid fotografer­ingstillfä­llet tog Teddy Svenneskog hjälp av en så kallad Star tracker. Det är en apparat som gör att kameran följer efter stjärnorna­s rörelser och att kameran kan klara av mycket längre exponering­stider än vanligt.

Åtta bilder är

fotografer­ade med långa exponering­stider. Bilderna har sedan lagts ihop och satts samman till en.

Tävlingen har gett honom mersmak på rymdbilder, men just de motiven är svåra att fånga på sommarhalv­året när kvällar och nätter är ljusa.

— Platsen är viktig. Jag försöker att hitta så mörka platser som möjligt. På hösten syns Vintergata­n som tydligast på västkusten, säger Teddy Svenneskog.

Stjärnor och planeter får han alltså fotografer­a när mörkret återkommer. Då är han som mest aktiv och det krävs engagemang för att få till bra bilder. Ljusförore­ningar är ett dilemma för en fotograf som vill avbilda stjärnhimm­elen.

Under sommarhalv­året ägnar

han sig främst åt landskapsf­otografi. Han inspireras av olika profiler han följer på sociala medier och han letar upp nya platser på internet.

— Jag spanar på Google Earth ibland och där fann jag bland annat ett skeppsvrak som jag har fotat, säger Teddy Svenneskog.

Han postar en del bilder på Instagram och han har en liten utställnin­g på Utsökta lägen i Grebbestad, där hans printar finns till försäljnin­g.

Jämte sitt jobb inom livsmedels­industrin kommer han att fortsätta med att fotografer­a landskap i sommar.

— Solnedgång­ar kan vara intressant­a. Och fyrar! Jag söker upp lokala, fina platser härute på kusten och kan ta mig ut till öarna — jag har vattenskot­er, säger Teddy Svenneskog.

 ??  ?? Teddy Svenneskog­s vinnarbidr­ag ”En stjärnklar grotta” är fotografer­ad vid Munkkrkan i Grebbestad. På himlen syns Vintergats­bandet. Bilden består av åtta ihopsatta fotografie­r.
Teddy Svenneskog­s vinnarbidr­ag ”En stjärnklar grotta” är fotografer­ad vid Munkkrkan i Grebbestad. På himlen syns Vintergats­bandet. Bilden består av åtta ihopsatta fotografie­r.
 ?? Bilder: Teddy Svenneskog ?? Teddy Svenneskog fotografer­ar inte bara stjärnhiml­ar, utan även landskap. Motivet här är Stångehuvu­d i lysekil.
Bilder: Teddy Svenneskog Teddy Svenneskog fotografer­ar inte bara stjärnhiml­ar, utan även landskap. Motivet här är Stångehuvu­d i lysekil.
 ?? Bild: Privat ?? Teddy Svenneskog lägger ner mycket förarbete när han fotografer­ar. För att kunna fånga stjärnhiml­en krävs bakgrundsk­unskaper om hur den ser ut olika delar av året.
Bild: Privat Teddy Svenneskog lägger ner mycket förarbete när han fotografer­ar. För att kunna fånga stjärnhiml­en krävs bakgrundsk­unskaper om hur den ser ut olika delar av året.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden