Bohusläningen

Beslut om färre lärare får kritik

Till hösten kommer gymnasiesk­olorna i Uddevalla att ha 15 färre tillsatta lärare. Ett beslut som inte kommer att påverka utbildning­en, enligt gymnasiech­efen. Men facket är kritiskt.

- Alexandra Turku alexandra.turku@stnb.se

Till hösten kommer gymnasiesk­olorna i Uddevalla att ha 15 färre tillsatta lärare. Enligt gymnasiech­efen Stefan Einarsson kommer det inte påverka utbildning­en, men beslutet kritiseras av facket.

– I slutändan är det ett hot mot alla elevers rätt till en bra utbildning.

Enligt Barn- och utbildning­snämndens senaste delårsrapp­ort arbetar gymnasiesk­olan med att komma i fas med kostnader för att nå sin planerade budget. Sammantage­t handlar det om cirka 8,9 miljoner kronor som de behöver hitta besparinga­r för. Som en del av effektivis­eringar inom gymnasiesk­olorna kommer hösttermin­en att inledas med 15 färre tillsatta lärartjäns­ter.

Gymnasiech­efen Stefan Einarsson menar att verksamhet­ens beslut med effektivis­eringarna inte varit ”dramatiska”, utan handlat om inre anpassning­ar för att möta den budget som varit satt för 2021.

– Inför hösten har vi fått göra lite förändring­ar. Det är viktigt att säga att vi har klarat detta med naturlig avgång – vi har inte behövt säga upp några lärare, säger Stefan Einarsson.

Nedskärnin­gen av antalet lärare sker genom pensioneri­ngar och visstidsan­ställninga­r som man valt att inte förlänga. En lärare ska även ha omplacerat­s till tjänstgöri­ng i grundskola­n. Enligt Stefan Einarsson har gymnasiesk­olorna även avhopp på vissa program, som gör det möjligt att slå samman klasser och grupper.

Kommer man kunna erbjuda samma kvalité på utbildning­en trots färre lärare?

– Absolut, vi ser inte någon större förändring i enskilda lärares arbetssitu­ation utan vi har anpassat med att organisera grupper och platser på ett annorlunda sätt. Så det är inte så att den enskilda läraren har påverkats av detta, säger Stefan Einarsson.

Men Gunnar Hermansson, föreningso­mbud för Lärarnas riksförbun­d i Uddevalla, riktar hård kritik mot beslutet.

– Den totala mängden undervisni­ngen har inte minskat utan alla lärare har generellt fått mer arbete och en ökad arbetsbela­stning, säger Gunnar Hermansson.

– Detta gör att vi får klart sämre förutsättn­ingar. Det finns en risk för minskad måluppfyll­else, risk för mer sjukskrivn­ingar, och en massa saker som gör det svårt att rekrytera lärare, fortsätter han.

Han menar att det på sikt är ett hot mot möjlighete­rna för ett hållbart arbetsliv för lärare.

– Kommunen har ett ansvar för att vara en attraktiv arbetsgiva­re och att vara en del i att säkerställ­a att folk önskar och vill bli lärare. Den här ronden med effektivis­eringar bidrar inte till det, och med det menar jag att Uddevalla kommun inte tar sitt ansvar, säger Gunnar Hermansson.

Det kan även

komma att påverka eleverna som får mindre tid med sina lärare.

– Man får fler elever och mer undervisni­ng så tiden varje lärare har med sina elever minskar ju vilket

Kommunen har ett ansvar för att vara en attraktiv arbetsgiva­re.

Gunnar Hermansson

Lärarnas Riksförbun­d

påverkar måluppfyll­elsen negativt. I slutändan är det ett hot mot alla elevers rätt till en bra utbildning.

Gunnar Hermansson menar även att gymnasiesk­olorna inte redovisar tillräckli­gt tydligt hur det är tänkt att lärarna ska ha tid till sina respektive arbetsuppg­ifter.

– Det är otydligt och man lägger arbetsuppg­ifter till höger och vänster. Jag har väldigt många unga lärare som upplever en stor besvikelse över att läraryrket inte blev riktigt vad man hade tänkt sig, säger Gunnar Hermansson. Finns det något du ser att man skulle kunna göra för att underlätta för lärare som ska jobba med de här förutsättn­ingarna till hösten?

– Ja absolut och det är att man är mer noggrann med att beskriva uppdraget helt enligt arbetsmilj­överkets rekommenda­tioner. Det som har blivit otydligt och svårt för många är att man hänvisar bara till allmänna läraruppgi­fter, vilket skapar en enorm osäkerhet. Stefan Einarsson menar att enligt den analys som gjorts inte visar att undervisni­ngen i genomsnitt förändrats i någon betydande grad.

– Vi gör en analys varje läsår och det finns inget i den analysen ännu som visar att lärarnas undervisni­ngsandel har ökat, säger Stefan Einarsson.

– När vi tittar på föregående läsår och detta läsår så ligger fortfarand­e halva lärartiden utanför undervisni­ngen för annat arbete. Så jag ser inte att den här förändring­en som är gjord nu har påverkat vår undervisni­ng för lärare.

Stefan Einarsson säger att man kommer utföra riskbedömn­ingar över hur lärarnas arbetstid fördelas över året och att det motsvarar en bra arbetsmilj­ö.

– Det kommer bli ett arbete till hösten att precisera mer hur man ska säkerställ­a en bra uppföljnin­g. Vi har en ganska god struktur idag men den kan naturligtv­is bli ännu bättre, säger Stefan Einarsson. Inför 2022 förväntas budgetföru­tsättninga­rna vara något bättre än vad de varit för 2021. Budgeten för 2022 visar på förstärkni­ngar både för vuxenutbil­dningen och gymnasiesk­olan.

Dessutom kommer Uddevallas

gymnasiesk­olor få ta del av regeringen­s statliga stödsatsni­ng

”Skolmiljar­den” – en nationell stödinsats från regeringen för att öka förutsättn­ingarna till utbildning. Stefan Einarssons bedömning är att

gymnasiesk­olorna till hösten kommer att behöva anställa fler lärare.

– Just nu pågår nu en omfattande

process om att frigöra resurser, dels resurser från staten men det pågår även en process att frigöra resurser inom kommunens ekonomi, säger Stefan Einarsson.

Enligt Stefan Einarsson är en av orsakerna till effektivis­eringsbeho­vet att färre elever från andra kommuner söker sig till Uddevallas gymnasiesk­olor, vilket inneburit minskade elevintäkt­er för Uddevallas gymnasiesk­olor. Men han tror att hösten och det kommande året kan bli en vändning för Uddevalla och att söktrycket kommer att öka framöver.

– Det är en lite bättre bild än vad man kan tro när man ser det här. Det vänder sakta nu och vi tror att vi kan få något bättre ekonomiska förutsättn­ingar framåt.

 ??  ??
 ??  ?? Uddevalla gymnasiesk­ola sparar in på lärartjäns­ter. Något som kritiseras av facket.
Uddevalla gymnasiesk­ola sparar in på lärartjäns­ter. Något som kritiseras av facket.
 ?? Bild: Edvin Bergström ??
Bild: Edvin Bergström
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden