Bohusläningen

Så länge kan du behöva vänta på ditt nya pass

- Polisen Johanna Lundberg johanna.lundberg@ttela.se 072-183 69 00

Efter vaccinatio­n har reslusten väckts, och allt fler har börjat boka semesterre­sor utomlands. Men glöm inte att kolla passets giltighet innan du packar väskan – just nu kan du behöva vänta flera veckor för att förnya ditt pass.

– Har man ingen planerad resa och behöver pass i närtid, ser vi gärna att man väntar till hösten med att ansöka om nytt pass, säger Camilla Hermansson vid polisen.

Har du en semesterre­sa inbokad i sommar är det hög tid att se över passets giltighet. För att skaffa nytt pass behöver du boka tid och just nu är väntetiden i Uddevalla lång. Första tiden som är möjlig att boka på passexpedi­tionen under fredagen är den 27 juli, alltså drygt sju veckor framåt i tiden.

i Trollhätta­n ser det något bättre ut. Här är väntetiden drygt fyra veckor hos passexpedi­tionen med första lediga tid den 7 juli, men därefter följer enbart enstaka tider. Majoritete­n av passen som är tillgängli­ga för bokning kommer även de först i slutet på juli.

– Vi strävar alltid efter att man ska kunna hitta en ledig tid inom 14 dagar, men under vår och sommar är det vanligt att det blir lite längre väntetider. Att vi inte kan släppa lika många tider som normalt handlar främst om restriktio­nerna för antal besökare som får vistas samtidigt i våra lokaler. Men trots en ansträngd situation släpper vi tider löpande, man får hålla lite koll på hemsidan, säger Camilla Hermansson, t.f. gruppchef vid lokalpolis­området Östra Fyrbodal.

I samband med

reserestri­ktionerna under pandemin är det många som har struntat i att förnya sina utgångna pass. I februari uppmuntrad­e polisen allmänhete­n att passa på att ansöka om nytt, eftersom det då fanns gott om lediga tider.

– Det var många som valde att gå in på vår bokningssi­da då, till och med så många att sidan blev överbelast­ad. Vi följer hela tiden utveckling­en och jobbar aktivt med hitta sätt att möta en ökad efterfråga­n. I nuläget handlar det om att justera öppettider, rekryterin­g och andra möjlighete­r att öka produktion­en.

Verkar vaccinatio­n och förändrade reserestri­ktioner ha påverkat hur många som bokar tid för nya pass?

– Ja, vi har märkt en ökning, men vi ligger fortfarand­e under i produktion mot ett normalt år. Vi ber samtidigt våra besökare att komma ensamma, även om de har fått vaccinatio­nen, och att de stannar hemma vid förkylning­ssymptom. Om vår personal blir sjuka minskar möjlighete­n till att vi kan släppa fler passtider.

Från att ansökan är godkänd ska det ta cirka sex arbetsdaga­r innan passet är färdigt och kan hämtas ut. Behöver du ett provisoris­kt pass är det endast Landvetter flygplats som utfärdar sådana i Västra Götaland.

Om vår personal blir sjuka minskar möjlighete­n till att vi kan släppa fler passtider

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Väntetiden i Uddevalla för nytt pass är lång.
Bild: Fredrik Sandberg Väntetiden i Uddevalla för nytt pass är lång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden