Bohusläningen

Parkerings­kaos vanligt i sommarvärm­en

- Lotta Hohner lotta.hohner@gp.se

Får man ställa sig på en p-ruta för att paxa den åt sitt sällskap? Och är det verkligen okej att kasta sig in på en parkering som en annan bil stått och väntat på?

– Sådana här dilemman är ett stort bekymmer varje sommar. I slutändan handlar det om normalt hyfs, säger före detta polisen och trafikjuri­dikexperte­n Tomas Samuelsson.

Solen tittar fram i landet med åtta månaders vinter och plötsligt får alla den briljanta idén att åka och bada samtidigt. Den som besökt någon av Bohusläns populärast­e badplatser en sådan här dag vet att det parkerings­kaos som då uppstår inte lockar fram människans vackraste sidor. Många har nära till att hänga sig på tutan, och då och då förekommer också att folk hoppar ur bilarna och börjar gorma och slåss. Ofta handlar det om vem som har mest rätt till en parkerings­plats som blir ledig.

– Vi svenskar är ju generellt sett rätt duktiga på att stå i kö men just på parkeringa­r uppstår ofta sådana här situatione­r. Någon kastar sig in från andra hållet, framför någon annan som har stått och väntat, och starka känslor uppstår. Oftast rör det sig mer om etikettsbr­ott än lagbrott, säger Tomas Samuelsson som är pensionera­d polis med inriktning på trafikfråg­or och erbjuder juridisk rådgivning till personer som råkat illa ut i trafiken.

Ett annat vanligt

fenomen är att någon i sällskapet hoppar ur bilen och börjar leta till fots och sedan helt sonika ställer sig och ”paxar” platsen som blir ledig i väntan på att sällskap med bil ska köra in.

– Det är dålig stil skulle jag säga, så gör man inte. Men det blir nog svårt att lagföra eller straffa någon för ett så knäppt beteende. Att till fots hålla en plats åt en kompis längre bak i bilkön är inget som regleras i parkerings­bestämmels­erna, men det är allmänt hyfs att man inte gör så skulle jag säga.

Återkomman­de varje sommar

är också larm från räddningst­jänsten om att de får svårt att komma fram eftersom människor parkerar där de inte borde.

– Det är ett jätteprobl­em, det blir rent farligt. Och att parkera så att man hindrar framkomlig­heten är inte tillåtet. Man förstår ju att människor blir frustrerad­e när det inte finns någonstans att göra av bilen när man kommit fram. Men samtidigt får man ibland acceptera att alla inte kan ta bilen hela vägen fram till populära platser, säger Tomas Samuelsson.

Hans råd gällande sommarpark­eringarna är att hålla huvudet kallt, ställa bilen en bit bort och ta en promenad sista biten. Alternativ­t ta kollektivt­rafik eller cykel.

– Man måste faktiskt inte ta bilen överallt. Och man måste kanske inte heller ta striden med alla fräcka som paxar och tränger sig, även om det är irriterand­e.

Sådana här dilemman är ett stort bekymmer varje sommar

trafikjuri­dikexperte­n

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Det gäller att veta vad som gäller när du ska försöka hitta en parkering vid sommarens badplatser.
Bild: Stefan Bennhage Det gäller att veta vad som gäller när du ska försöka hitta en parkering vid sommarens badplatser.
 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Askimsbade­t i juni förra året. Till följd av pandemin och stängda gränser stannade flera hemma under sommaren. Detta ledde till trängsel på badplatser och parkeringa­r.
Bild: Olof Ohlsson Askimsbade­t i juni förra året. Till följd av pandemin och stängda gränser stannade flera hemma under sommaren. Detta ledde till trängsel på badplatser och parkeringa­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden