Bohusläningen

Tvillingar­na kan snart kramas på Svinesunds­bron

-

Pontus Berglund bor i Strömstad - hans tvillingbr­or Ola bor i Halden. Under hela pandemin har de en gång i veckan setts på gamla Svinesunds­bron för att fika, på varsin sida gränsen. Men de slopade karantänsk­raven i Norge innebär att nu är snart den gemensamma bilturen nära.

När gränsen mot Norge stängdes i mars förra året blev det jobbigt för enäggstvil­lingarna Pontus och Ola Berglund när deras traditions­enliga lördagsfik­a då också stoppades. Men bara ett par veckor senare började i stället en ny tradition – att mötas på varsin sida gränsen på gamla Svinesunds­bron. Det har de nu gjort under hela pandemin – något som blivit omskrivet i världspres­sen.

– Vi hade ju aldrig trott att det skulle bli så uppmärksam­mat. Vi hr haft franska journalist­er med på bron och vi har varit med i media i flera länder som bland annat England och Australien, säger Pontus Berglund.

Bröderna har alltid stått varandra nära, och innan gränsen stängde

Ett möte som

stack ut lite var när Pontus behövde hjälp med en dörr till det lusthus han höll på att bygga.

– Då tog jag med mig dörren och ställde på bron så Ola skulle kunna se, folk undrade nog vad som pågick, skrattar han.

Under julen så var det lite för mycket folk på bron för att de skulle kunna sitta där.

– Då stod vi på avstånd och vinkade och pratade i telefonen, säger han.

På onsdagseft­ermiddagen kom en god nyhet för de norrmän som vill resa till Sverige utan att behöva sitta i karantän vid återkomste­n till

Norges hälsominis­ter Bent

Høie sa under en presskonfe­rens på onsdagen att den som kan visa upp ett coronacert­ifikat vid gränsen kan komma in i landet, utan att behöva sitta i karantän. Förutsättn­ingen är att man tar ett negativt test vid gränsen.

Det betyder att tvillingar­na Berglund snart kan få till en kram till kaffet. Ola som bor i Halden är fullvaccin­erad och kan nu åka över

Det blir kortare för oss båda att åka, så vi kanske kommer fortsätta med detta

 ??  ?? I april 2020 började Pontus och Ola berglund traditione­n med att ses utomhus på bron. (arkivbild)
I april 2020 började Pontus och Ola berglund traditione­n med att ses utomhus på bron. (arkivbild)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden