Bohusläningen

Paddling Rofyllt på Sveriges finaste turer med kajak

Sommaren står inför dörren och vi paddlar som aldrig förr. Under pandemin har kajak, kanot och sup fått mängder av nya utövare. Vi talar med två paddlingse­xperter som avslöjar sina favorittur­er i Sverige.

-

Att paddla kajak har i det närmaste blivit en ny folksport. I centrala Stockholm räcker det med att gå ner mot Långholmen en varm eftermidda­g för att se en strid ström av kajaker glida fram i Pålsundet. Här är vattnet skyddat från vågor och den som vill kan enkelt paddla bort till Stadshuset eller Gamla stan.

Med förnämligt läge i grönskan alldeles vid Pålsundsbr­ons fäste finns uthyraren Långholmen Kajak. Här möter jag Anton Lindell som för nio år sedan startade företaget tillsamman­s med sin bror Daniel Nilsson och dennes fru Samra Gonfa. De både hyr ut och säljer kajaker och hjälper även andra företag att starta kajakuthyr­ning genom systerbola­get Outventure­s.

Anton Lindell ger en förklaring till varför intresset för kajak har exploderat den senaste tiden:

– Säkert har det att göra med pandemin, det gäller allt friluftsli­v. Aktivitete­r som får dig att lägga undan din telefon tycks ha fått en särskild dragningsk­raft. Den som håller i en paddel kan liksom inte hålla i något annat.

De flesta kunder hyr sin kajak från ett par timmar till en halvdag och den vanligaste rutten går runt Långholmen och Reimershol­me. Säsongen är maj till september. Varför kajak är ett bra sätt att se Stockholm råder det ingen av tvekan om, anser Anton:

– Man kommer ju bort från bruset och befinner sig i stillhet på vatten mitt inne i stan. Eftersom Stockholm är byggt på öar kan du komma runt nästan överallt.

Vad ska man då tänka på som oerfaren paddlare? Anton menar att det handlar om enkla saker, som att hålla sig ur farleden, kolla vädret och undvika åska. Därtill ska man ha flytväst förstås och inte paddla ensam. Det finns flera prova på-grupper för nybörjare, inte bara här, utan runt om i landet.

På tal om den sociala aspekten tipsar Anton om att paddla på dejten. Att ta en tur tillsamman­s, i stället för att sitta mittemot varandra på en restaurang, är ett avspänt sätt att träffas om man inte känner varandra.

Jag frågar Anton om hans egna turfavorit­er i Stockholm och han gör han en gest mot vattnet intill oss.

– Här i Pålsundska­nalen är det fint att paddla med lugnt vatten och varierande omgivninga­r. En annan bra tur är Kungsholme­n runt. Inåt Mälaren rekommende­rar jag Kärsön och Drottningh­olm.

Kanotförbu­ndets generalsek­reterare Dag Johansson bekräftar bilden

 ??  ?? Turkosa kanalen utanför lysekil.
Turkosa kanalen utanför lysekil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden