Bohusläningen

Det måste inte vara så svårt att svänga ihop en barnvänlig vego

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Utflyktsma­t ska gå fort att svänga ihop, man vill inte behöva stå en hel dag och förbereda

Tvååriga Livia tuggar glatt i sig en minipizza där hon sitter på barnsadeln på cykeln, nyss hämtad från förskolan. Mamma Isa, som är vegokock, har inte bara varit smart nog att förpacka den i ett kaffefilte­r, utan även gjort det enkelt för sig genom att använda vanliga små polarkakor som pizzabotte­n.

– Det smarta med det är att man lätt kan variera toppingen så att det passar både vuxna och barn. Och det är alltid en fördel med mat som man kan äta med en hand, och gärna stående – om man till exempel ska hålla koll på ungar i vattnet.

Isa Ekstam har

varit lakto-ovo-vegetarian (äter ägg och mejeriprod­ukter) sedan födseln. Numera håller hon kurser för föräldrar som är vegetarian­er eller veganer men saknar idéer eller kunskap om hur de ska kunna variera vardagsmat­en och se till att barnen får i sig tillräckli­gt med näring.

– De behöver mycket mer kalcium, järn och fett än vad vi tror. Det kan ju vara en utmaning att få i vitaminer i små spralliga barn som springer omkring. Och tonåringar måste äta extra mycket protein. Överhuvudt­aget krävs det lite mer planering som förälder om hela familjen äter vegetarisk­t.

Det gäller att smussla in nyttighete­rna på ett lekfullt och lockande sätt. Isa tipsar om att smyga in lite bönor och baljväxter i pannkaks- eller våffelsmet­en, alternativ­t boosta soppan med linser och kanhända packa ner några kidneyböno­r i en liten plastlåda som plockvänli­g fingermat.

– Utflyktsma­t ska gå fort att svänga ihop, man vill inte behöva stå en hel dag och förbereda. Soppa är ett lysande exempel. Det går snabbt, kan hällas upp på termos och drickas ur en kåsa eller plastmugg. Man behöver ju inte ens en sked.

Livia får syn

på några medhavda färska bär. Glupskt slukar hon björnbär med hela ansiktet, och så var den dagens dos vitaminer fixad. Ibland behöver det inte vara svårare än så.

 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Isa Ekstam har varit vegetarian i hela sitt liv. Nu håller hon kurser i vegetarisk matlagning för familjer som behöver råd och inspiratio­n. Dottern Livia äter gärna det mamma lagat.
Bilder: Janerik Henriksson Isa Ekstam har varit vegetarian i hela sitt liv. Nu håller hon kurser i vegetarisk matlagning för familjer som behöver råd och inspiratio­n. Dottern Livia äter gärna det mamma lagat.
 ??  ?? Mat i farten ska vara lika lätt att laga som att äta. Det är vegokocken Isa Ekstams devis. Dottern Livia håller med.
Mat i farten ska vara lika lätt att laga som att äta. Det är vegokocken Isa Ekstams devis. Dottern Livia håller med.
 ??  ?? Sväng ihop en soppa, ladda den med extra vitaminer och häll upp på termos.
Sväng ihop en soppa, ladda den med extra vitaminer och häll upp på termos.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden