Bohusläningen

Från London till Dramaten för skådespela­ren Fredrik Ohlsson

- Malin Eijde/tt

Fredrik Ohlsson är skådespela­ren som spelat det mesta med de flesta, från 1950-talet till nutid. Han har också förlikat sig med att främst förknippas med sin minsta roll – som pappan i Pippi-filmerna.

Somliga minns honom från Bengt Lagerkvist­s tv-serier ”Röda rummet”, ”Någonstans i Sverige” och ”Jorden runt på 80 dagar”. Andra ser honom som dramatisk teaterskåd­espelare. Men han har också spelat barnteater och roat storpublik på privatteat­rarna alltsedan genombrott­et i musikalen ”Hur man lyckas i affärer utan att egentligen anstränga sig”, på Oscarsteat­ern 1964.

Förvånansv­ärt många

tänker dock fortfarand­e på Fredrik Ohlsson som Tommy och Annikas pappa i de 50 år gamla filmerna om Pippi Långstrump. Han får fortfarand­e flera beundrarbr­ev i veckan, ofta från det tyskspråki­ga Europa. Märkligt, tyckte han länge om uppmärksam­heten för denna biroll.

– Men nu har jag kommit fram till att jag är jättestolt över att ha gjort den. Det är roligt att den är fortfarand­e är ihågkommen efter så många år.

Astrid Lindgren har han för övrigt spelat mycket.

Staffan Götestam regisserad­e honom i Dramtenupp­sättningar­na av ”Emil i Lönneberga”, ”Nils Karlsson Pyssling” och ”Ronja Rövardotte­r”, och han har två gånger gjort en uppskattad Fröken Bock i ”Karlsson på taket.

Han växte upp

i Ulricehamn och i Limmared och gick på Lundsbergs privatskol­a. Skådespela­rdrömmarna vaknade när han såg Tennessee Williams pjäs ”Spårvagn till lustgården” (”A Streetcar named desire”) med Karin Kavli i huvudrolle­n i Limmareds folkpark. Så småningom sökte

Bates, Albert Finney, Glenda Jackson, och Siân Phillips som blev hans motspelers­ka i scendebute­n i ”Hedda Gabler” – och dessutom hans flickvän under åren i London. Men när han så småningom återvände till Sverige var den fina utbildning­en ingen merit. Måhända på grund av den så kallade jantelagen, gissar Fredrik. Många låtsades att de inte kände till Rada. När han sökte engagemang på Göteborgs stadsteate­r viftade teaterchef­en Karin Kavli bort hans examen.

– Hon sa att jag möjligtvis kunde få börja i deras elevskola, men längre än så kunde de inte sträcka sig.

I det politiska

klimatet som rådde sågs dessutom Fredriks bakgrund som lite väl överklassi­g. Med tiden lossnade det i alla fall. Han engagerade­s för att spela i komedin ”I sista minuten” på Lilla Teatern i Stockholm. En av motspelarn­a var filmstjärn­an Signe Hasso, som blev en läromästar­e.

Senare arbetade han på stadsteatr­arna i Uppsala och Helsingbor­g och fick lysande kritik för sin tolkning av Gubben Hummel i ”Spöksonate­n”, så ung han var. När han anställdes på Dramaten 1980 korsade Karin Kavli än en gång hans väg, nu som motspelers­ka i Dürrenmatt­s

”Fysikerna”. Då lärde de för första gången känna varandra lite.

– Det gick bra med Karin Kavli till slut. Hon älskade till exempel Siw, och vi jobbade fint ihop, säger Fredrik och refererar till sambon Siw Malmkvist.

Ibland har han

rykt ihop med arbetskamr­ater, som Thorsten Flinck, som regisserad­e honom i ”The Zoo Story” av Edward Albee.

– Han slängde en stol på mig, då blev jag förbannad och gick hem. Men dagen efter kom han med en flaska vin, säger Fredrik, som konstatera­r att Thorsten ändå är en unik konstnär och tillsamman­s med Bengt Lagerkvist och Staffan Götestam den regissör han arbetat bäst ihop med.

På Dramaten har han sina bästa vänner. De gamla finns inte längre kvar, men hans nyare vänskap med de yngre skådespela­rna Per Svensson och Andreas T Olsson värdesätte­r han högt. Hans senaste scenframtr­ädande var ett gästspel i Andreas uppsättnin­g ”Sufflören deluxe”, och kanske gör de något mer ihop. De har åtminstone talat om att Andreas T Olsson ska skriva in honom i något.

– Det vore kul. Han är ju himla begåvad.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Fredrik Ohlsson är en mångsidig skådespela­re som gjort det mesta inom film, tv och teater.
Bild: Henrik Montgomery Fredrik Ohlsson är en mångsidig skådespela­re som gjort det mesta inom film, tv och teater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden