Bohusläningen

Nu är det allvar på de svenska Em-träningarn­a

-

Det drar ihop sig. Tydligast märks det under de sista träningarn­a inför Em-premiären mot Spanien.

– Det gör inget att det är lite grinigt och smäller, så länge man inte springer omkring och skadar någon, säger Sebastian Larsson.

Skillnaden är påtaglig mot de första träningspa­ssen på Örebäcksva­llen i Båstad för två veckor sedan

Satte någon en fot fel i en närkamp där kom ursäkten direkt, gärna följt av en arm på ryggen och ett ”Ledsen, hur gick det? Ingen fara, va?”.

Det skrattades, skämtades, larvades. Den maskeraden är över.

På Häckens träningsan­läggning på Hisingen syns anspänning­en och allvaret i spelarnas blickar – än mer i deras ageranden. Peter Wettergren, den assisteran­de förbundska­ptenen, gör sitt för att egga spelarna, locka fram den primitiva men effektiva ”det är vi mot dom”-mentalitet­en.

På sin breda östgötska skriker han: – Vi ska åka ned och mörda dom, mosa dom.

Snart lyfter det chartrade planet

mot Sevilla.

Alla vill spela mot Spanien. Ingen vill bli nummer 24, den som får sitta på läktaren.

Jens Cajuste använder sin fysik i närkampern­a i matchspele­t. Trycker gärna till lite extra. Gustav Svensson likaså. Kristoffer Olsson får några smällar och försöker skaka av sig smärtan. Marcus Berg sätter dobbarna över fotsulan på Gustav Svensson. Han ser att det gör ont, men spelar vidare som om ingenting hänt.

Sebastian Larsson klagar när Ludwig Augustinss­on spelare vidare trots att bollen är klart utanför spelplanen. När det händer igen blir han förbannad.

Emil Forsberg säger något som gör Larsson än mer irriterad.

Janne Andersson står vid sidan, med en boll under ena armen. Han berömmer en och annan enskild prestation. Det är så här han vill ha det nu. Intensivt, hetsigt, spelare på tå.

Det är hårfint

nära att gå överstyr, men gör det inte. Inte som när Andreas Granqvist kapade John Guidetti inför VM 2018 eller som – det mest flagranta övertrampe­t – när Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg drabbade samman i Japan 2002.

– Har man varit med i x antal mästerskap vet man att temperatur­en stiger när det kommer närmare – och det där behövs, säger Sebastian Larsson.

– Man måste absolut alltid hålla det på rätt nivå, men där har vi inte varit nära att gå över en gräns på något sätt. Det finns nog två, tre, fyra snäpp till som kan adderas till träningen innan vi nått en gräns. Han fortsätter:

– Det blir mer tjafs i matchspele­t kring vissa sekvenser, domslut, vissa dueller. Det märks att alla spelare

 ??  ?? Victor Nilsson Lindelöf med bollen under ett av de intensiva träningspa­ssen på baslägret i Göteborg.
Victor Nilsson Lindelöf med bollen under ett av de intensiva träningspa­ssen på baslägret i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden