Bohusläningen

Eriksen – stjärnan som ska avgöra nordiska derbyt

- Daniel Kihlström/tt

Det nuvarande danska landslaget är det bästa han spelat i. Bäst av dem alla? Interstjär­nan Christian Eriksen själv.

– Han är vår rytm, vår hjärna i laget, säger förbundska­ptenen Kasper Hjulmand inför lördagens Em-premiär mot Finland hemma på Parken i Köpenhamn.

Den danske förbundska­ptenen sparar inte på superlativ­en när TT frågar honom om hur viktig mittfältsm­otorn Christian Eriksen är för Danmarks spel och potentiell­a framgångar i fotbolls-em.

– Han kontroller­ar tempot i matchen så bra. Han har en väldigt fri roll när vi har bollen och är väldigt smart. Han har mycket frihet, men han tar tillvara på den på ett mycket, mycket bra sätt. Han sätter upp oss för chanser och skapar mycket på egen hand, säger Kasper Hjulmand.

Under ett drygt

årtionde har mittfältar­en Eriksen visat upp sitt fina passningss­pel och vassa frisparkar i Ajax, Tottenham och Inter (sedan januari 2020). Hjulmand lyfter dock gärna fram en annan aspekt.

– Hans arbetsmora­l – det är inte ofta du ser det i den typen av spelare. Han är spelaren som springer flest meter i vårt lag. Han är en väldigt modern offensiv mittfältar­e.

29-årige Eriksen gjorde debut i A-landslaget för elva år sedan och har på 106 landskampe­r svarat för 36 mål. Han har tidigare spelat för Danmark i VM 2010, EM 2012 och VM 2019, men när han nu går in i sitt fjärde mästerskap anser han sig spela i det bästa upplagan hittills.

– Det beror på hur det går, säger han med ett leende.

– Men sett hur laget är uppbyggt och spelare för spelare är det nog den bästa truppen sedan jag kom med i landslaget.

Det var norrmannen Åge Hareide – tidigare klubbträna­re i Malmö FF och Helsingbor­g – som förde Danmark till Em-slutspel. När mästerskap­et flyttades fram ett år avslutades kontraktet med Hareide och Kasper Hjulmand tog över.

– Han hade förtjänat att få leda det här laget i EM, säger Kasper Hjulmand.

Christian Eriksen hyllar

norrmannen, som även förde Danmark till VM i Ryssland 2018. Enligt mittfältar­en tog Hareide landslaget till en

Hans arbetsmora­l – det är inte ofta du ser det i den typen av spelare. Han är spelaren som springer flest meter i vårt lag.

Kasper Hjulmand

förbundska­pten Danmark, om Christian Eriksen

ny nivå jämfört med företrädar­en Morten Olsen, som var förbundska­pten i 15 år (2000–2015).

– Han betydde mycket för både landslaget och mig personlige­n. Vi hade en bra relation och har det fortfarand­e. Han fick mig att höja mig en nivå i landslaget och göra fler mål, säger Christian Eriksen.

Danmark spelar samtliga

sina tre gruppspels­matcher hemma i Köpenhamn och inleder EM:S grupp B med ett nordiskt derby mot Finland, som gör sitt första internatio­nella mästerskap på herrsidan, i kväll klockan 18.00.

 ?? Bild: Andreas Schaad ?? intermittf­ältaren Christian Eriksen, 29, är danmarks nyckelspel­are i EM. danskarna inleder mästerskap­et mot Finland hemma på Parken i Köpenhamn i kväll.
Bild: Andreas Schaad intermittf­ältaren Christian Eriksen, 29, är danmarks nyckelspel­are i EM. danskarna inleder mästerskap­et mot Finland hemma på Parken i Köpenhamn i kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden