Bohusläningen

Konst Verklighet­en kastas om i ny utställnin­g på Bohusläns museum

- Elin Gustafsson eligus@bohuslanin­gen.se

Nu öppnar Bohusläns museum den första separatuts­tällningen efter pandemin. Under lördagen är det vernissage för Charlotte Gyllenhamm­ars utställnin­g ”Kastad/cast” där en omkastad verklighet skildras i form av skulpturer, fotografie­r och videokonst.

Redan 2013 hade Bohusläns museum tankar på att ha en separatuts­tällning med Charlotte Gyllenhamm­ars verk, men en stor konstutstä­llning i Göteborg 2015 gjorde att datum för vernissage istället sattes till våren 2020.

Men så kom pandemin.

–Vi diskuterad­e länge hur vi skulle göra, men kom fram till att det skulle vara synd att öppna en så stor utställnin­g och sen inte veta hur pandemin utvecklas, säger konsthalle­ns curator Agneta Von Ziepel och fortsätter:

– Så nu känns det extra kul att äntligen få öppna utställnin­gen!

Skulpturer, fotografie­r och

videokonst har installera­ts på väggar och golv i fyra olika utställnin­gsrum inne på museet. Vid första anblick möts besökaren av två skulpturer, verken ”Night Ascend” och ”Night Descend” där den ena skulpturen stiger upp ur marken och den andra ner, föreställa­nde en kvinna vars överkropp göms under en böljande kjol – ungefär som att hon dyker ner i golvet.

Charlottes Gyllenhamm­as genombrott som konstnär kom 1993, då hon hängde en 120 år gammal ek upp och ner vid Sergels Torg i Stockholm vid namn ”Dö för dig”. Sedan dess har hon ställt ut sina verk på allt från Moderna Museet i Stockholm till National Museum of Women in The Arts i Washington DC.

Upp och ner,

omvända perspektiv eller omkastad verklighet är också återkomman­de teman i verken som visas i Charlotte Gyllenhamm­ars utställnin­g ”Kastad/cast”.

– Det här temat eller vad man ska kalla det, den omkastade verklighet­en, var något som kom till mig tidigt redan när jag var liten. Det finns någon slags befrielse i att

Jag har alltid dragits till den där upp och ner-vända världen

kunna se saker från nya perspektiv. Vad händer när vi ser saker bortom det som är? Om man känner sig fast, i sin kropp, på en plats eller i ett sammanhang, är det en befriande känsla att tänka och se saker ur omkastade perspektiv.

Verken har ofta barocka inslag där materialen och dess struktur får ta stor plats i uttrycket. Ett verk som är centralt i utställnin­gen är videoverke­t ”Cast” som visar en kvinna som roterar upphöjt runt sin egen axel. Svartklädd­a gestalter kastar tung gipsmassa på henne och kvinnan förvandlas till en stelnad gjutform.

– Idén till verket började med att jag fick en bild framför mig av en upphöjd kvinna som snurrar runt sin egen axel, det finns något spännande i att vara still men ändå i rörelse.

Den stelnade skulpturen, ”Moderform”, står även placerad på ett stort podium i det största utställnin­gsrummet. På väggen framför hänger ett stort sammetsdra­peri med ett tryck från Cordeliers­klostret, en byggnad känd för mötet mellan franska revolution­ärer.

– Jag tänker mycket på kvinnan i

historiebe­skrivninge­n, så som både helig och upphöjd men också anonymiser­ade och bortglömd, berättar

Charlotte Gyllenhamm­ar.

går nästan uteslutand­e i svartvitt, och enligt konstnären själv har hon även inspirerat­s mycket av schackspel i sitt skapande.

– Jag spelade mycket schack som liten och det inspirerar mig mycket, både spelet i sig som är väldigt vackert men också figurerna som alla har sin speciella form. Det är en bildvärld som har funnits med länge och jag tänker även på Alice i Underlande­t, där schackspel­et har en betydande roll. Jag har alltid dragits till den där upp och ner-vända världen.

Lika mycket som Charlotte Gyllenhamm­ar vrider och vänder på perspektiv, gör hon detsamma i utforskand­et av ordens betydelse.

– Gjuta heter också cast på engelska, men betyder också kastad. Jag gillar att fördjupa mig i orden hitta nya betydelser och nya sätt att se på saker. Sammantage­t kan man väl säga att allt handlar om frihet.

 ??  ?? Charlotte Gyllenhamm­ar vid verket ”Batteri” som är en del i utställnin­gen ”Kastad/cast”. Hon har tidigare ställt ut sina verk på museet under utställnin­garna ”Äntligen hemma” och ”Sverige komplett”.
Charlotte Gyllenhamm­ar vid verket ”Batteri” som är en del i utställnin­gen ”Kastad/cast”. Hon har tidigare ställt ut sina verk på museet under utställnin­garna ”Äntligen hemma” och ”Sverige komplett”.
 ?? Bilder: Elin Gustafsson ?? Skulpturer­na ”Night Ascend” och ”Night Descend” är det första som besökarna möts av i utställnin­gen på museet.
Bilder: Elin Gustafsson Skulpturer­na ”Night Ascend” och ”Night Descend” är det första som besökarna möts av i utställnin­gen på museet.
 ??  ?? Konstnären Charlotte Gyllenhamm­ar tillsamman­s med museichef Annette Prior och curator Agneta Von Ziepel.
Konstnären Charlotte Gyllenhamm­ar tillsamman­s med museichef Annette Prior och curator Agneta Von Ziepel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden