Bohusläningen

Inga större nyheter i ”A quiet place part II” – men bäddat för en trea

- Regi: John Krasinski Med: Emily Blunt, Millicent Simmonds, Cillian Murphy, John Krasinski och Djimon Hounsou USA, 2021 (97 min) Mats Johnson

Krasinski hade inte gjort mycket väsen av sig när ”A quiet place” hade biopremiär 2018. Han måste ha blivit rejält förvånad när filmen välte biljettkas­sorna, folk tyckte att detta var den bästa film som gjorts och recensione­rna var väldigt positiva från de flesta håll. Med andra ord läge för en uppföljare.

Regissören hävdar bestämt

att hans postapokal­yptiska filmer inte är horror utan något annat, men han har inget emot att försöka skrämma vettet ur publiken. Det lyckas han med i betydelsen att man hoppar till i biofåtölje­n (så kallade ”jump scares”), men rädd på riktigt är det svårt att bli när monstren ser ut som datoranime­rade jättekrabb­or.

Detta är mer eller mindre samma film en gång till. Det handlar om samma familj. Vi vet redan från start att de utomjordis­ka bestarna är blinda, men har en fenomenal hörsel. De hugger på ljud från människor, men inte på några andra ljud. Kvittrande småfåglar kan vara helt lugna.

”Tydliga ekon från M. Night Schyamalan” skrev jag i recensione­n av den första filmen, och kunde ha påpekat att det redan gjorts hiskeligt många filmer om livet efter den stora katastrofe­n, det kan vara ett dödligt virus eller en rymdinvasi­on. Att John Krasinski skapat ett helt eget filmuniver­sum stämmer inte.

Part II inleds ”Dag 1”. Första delen inleddes ”Dag 89”. Alltså är tvåan först en prequel och sedan en sequel. Det må låta rörigt, men handlingen som sådan är busenkel.

I en idyllisk

amerikansk småstad går livet sin gilla gång. Barnen spelar baseboll och alla är glada. Efter ett märkligt ljusfenome­n brakar det loss. Nu gäller det att överleva.

Ett snabbt hopp till ”Dag 474”. Den tappra mamman Evelyn (Emily Blunt) och hennes tre barn har givit sig iväg på en lång vandring, kantad av otäckheter. Man får absolut inte lov att nysa för då är man kokt.

Nu när Krasinski i första hand satsar på spänning och action blir filmen mer effektiv. Att låta Evelyns smarta döva dotter Regan (Millicent Simmonds som gör rollen imponerar) ofta stå i centrum är ett smart drag. Barn i fara är ett koncept som fungerar, men Regan är verkligen ingen fegis och det är inte heller hennes morsa.

Nu när Krasinski i första hand satsar på spänning och action blir filmen mer effektiv

Exakt vart familjen

är på väg är höljt i dunkel, men det handlar om att rädda mänsklighe­ten, att förgöra alla monster, men hur?

Nej, jag tänker naturligtv­is inte avslöja filmens slut, men det är ingen större hemlighet att en del 3 kommer att bli av. Premiär i mars 2023, enligt branschtid­ningen Variety.

 ?? Bild: Allstar/paramount pictures ?? Den tappra mamman Evelyn (Emily Blunt) och hennes tre barn tvingas ut på en lång vandring, kantad av otäckheter. Ett smart drag av filmskapar­na är att fokusera på den döva dottern Regan. Millicent Simmonds imponerar i rollen.
Bild: Allstar/paramount pictures Den tappra mamman Evelyn (Emily Blunt) och hennes tre barn tvingas ut på en lång vandring, kantad av otäckheter. Ett smart drag av filmskapar­na är att fokusera på den döva dottern Regan. Millicent Simmonds imponerar i rollen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden