Bohusläningen

Sune-filmen är tjatigt normativ och sexistisk

- Med: Elis Gerdt, Sissela Benn, Fredrik Hallgren, Lily Wahlsteen, Baxter Renman, Göran Ragnerstam, Olle Sarri, Sanna Sundqvist mfl Sverige, 2021 (85 min) Maria Domellöf-wik

Regi: Erland Beskow

en gång mamma Karin (Sissela Benn) och den evigt lika klantiga pappa Rudolf (Fredrik Hallgren). Nu har Karin ärvt ett hus och en del av en stugby.

Med sig tar de vännerna Ragnar (Olle Sarri) och Yvonne (Sanna Sundqvist), med dottern Sophie.

Filmen tuffar på

i två parallella spår. Dels har barnen i Sunefamilj­en fått för sig att mamma och pappa ska skiljas – och låtsas därför extremt entusiasti­ska inför midsommarf­irandet. En fest de hoppas ska bli det nostalgisk­a kitt som limmar ihop föräldrarn­a igen så att de själva slipper ”varannan-vecka-livet” (ett liv som framställs som det värsta hotet på jordens yta). Dels försöker Sune också, påhejad av lillebror, vinna tillbaka Sophie på olika överdrivna sätt. Myshult visar sig såklart vara motsatsen till mysigt. Manuset är rent plågsamt uselt på den punkten. Låt mig bara nämna att konflikten inbegriper ett förbud mot midsommarf­irande.

Skådespela­rna, inklusive Göran Ragnerstam (en ljusglimt!) som vresig gubbe med ett hjärta av guld, kämpar på så gott de kan. Lite i blindo. Regissören Erland Beskow saknar den kompetens som gjorde Jon Holmbergs Sune-filmer sevärda, och dialogen är många gånger oerhört stolpig.

En mer lyhörd

regissör hade kunnat tona ner överspelet i de återkomman­de drömsekven­ser Sune har, då han och Sophie får varandra. Många scener liknar mest ploj-buskis och allt kärleks-tjatande blir tröttsamt och sexistiskt i all sin ensidighet. Tänk: den aktive Sune som vill erövra den passiva Sophie. Knappast tvärtom. Vad lär det ut till filmens unga publik? Eftersom Sören Olsson är en av manusförfa­ttarna undrar jag vad han fick för djupare insikter efter debatten om Bert.

Som så ofta i Sune-sammanhang blir behållning­en gestaltand­et av de valhänta föräldrarn­a Rudolf och Karin. Inte heller de tycks ha fattat grejen med kärlek: att lyssna på varandra, känna av och kommunicer­a. Slutet är irriterand­e förutsägba­rt, och vägen dit väldigt seg – trots snabba terrängfor­don.

 ?? Bild: Niklas Maupoix ?? Mycket är sig likt i Sunefamilj­en: Fredrik Hallgren syns som pappa Rudolf och Sissela Benn som mamma Karin. Elis Gerdt är tillbaka som Sune, Baxter Renman som lillebror Håkan och Tea Stjärne spelar storasyste­r Anna. De kämpar på, men kommer tyvärr inte riktigt till sin rätt, i nya filmen.
Bild: Niklas Maupoix Mycket är sig likt i Sunefamilj­en: Fredrik Hallgren syns som pappa Rudolf och Sissela Benn som mamma Karin. Elis Gerdt är tillbaka som Sune, Baxter Renman som lillebror Håkan och Tea Stjärne spelar storasyste­r Anna. De kämpar på, men kommer tyvärr inte riktigt till sin rätt, i nya filmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden