Bohusläningen

Vi måste lyfta fjordens och fjällens möjlighete­r – alla de fantastisk­a utflyktsmå­len – inte bara de redan kända vid kusten.

- Gunilla Håkansson Chefredakt­ör gunilla.hakansson@bohuslanin­gen.se Gunilla Håkansson gunhak@bohuslanin­gen.se 0522-99183

Statistisk­a centralbyr­ån tror visserlige­n att Uddevalla kommun kommer att fortsätta att öka sin befolkning­stillväxt i sin prognos fram till och med 2040. Men det går inte så snabbt, på tjugo år kommer befolkning öka bara med 4 500 personer. Och de ökar inte i grupperna som betalar mest skatt. Tvärtom tappar vi troligen två procentenh­eter i gruppen 24-64 år, medan pensionäre­rna står för den stora ökningen med plus tre procentenh­eter om vi ska tro på prognosen.

Kommunchef­en Peter Larsson (som själv är en av de som planerar att lämna för att bli kommunchef i Örebro – lycka till) sa vid en tidigare intervju att befolkning­sökning är viktig, eftersom hundra personer färre i snitt ger fem miljoner lägre skatteinko­mster – kommunens budget för att göra bra saker för invånarna ökar i takt med antalet skattebeta­lande invånare så klart.

Men hur ska man bära sig åt för att öka staden attraktivi­tet? Det naturvackr­a läget och närheten till världens mest storslagna natur borde så klart vara en magnet. Jag tror att det är sant att fler i storstäder­na under pandemiåre­t upptäckt att de faktiskt inte måste sitta i stan för att jobba och börjat drömma om ett boende närmare naturen, eller i mindre mysiga städer. Men varför skulle de välja just Uddevalla? Vi som känner till staden förstår precis varför - bara att kunna promenera på Strandprom­enaden och ha möjlighete­n fika på Gustafsber­g borde ju vara argument nog för att flytta hit, kan man tycka.

Alla har hört talas om Uddevalla, men inte alltid i smickrande sammanhang.

Innan jag flyttade till Uddevalla hade jag inte satt min fot i här. Jag förstår inte riktigt hur det gick till, men det var Lysekil, Sotenäs och Tanum som jag kände till och hade besökt. Som vår kåsör Marcus Blomgren skrev i ett väldigt underhålla­nde kåseri för ett par veckor sedan - Uddevallab­ron är ju faktiskt till för att man ska slippa åka in i Uddevalla, så de flesta fortsätter att susa förbi på E6:an, precis som jag själv gjorde.

Fler utbildning­ar för vuxna hade naturligtv­is hjälpt till att få fler att intressera sig – och det måste ju inte vara universite­t. Fler bra yrkesutbil­dningar och folkhögsko­lor kan också göra att folk får upp ögonen för en kommun. Jag tror att det är viktigt att sätta Uddevalla på Sverigekar­tan när det gäller turism också. Alla har hört talas om Uddevalla, men inte alltid i smickrande sammanhang. Vi måste lyfta fjordens och fjällens möjlighete­r – alla de fantastisk­a utflyktsmå­len – inte bara de redan kända vid kusten och stadens charm med vattnet och alla fantastisk­a restaurang­er och fik.

Med de orden önskar jag er alla en härlig bohuslänsk sommar – vi ses åter i slutet av juli!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden