Bohusläningen

Vill få hjälp av kommunen att minska grävlingsb­eståndet

- Therés Wadstedt theres.wadstedt@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Boende på Fasseröd i Uddevalla upplever att grävlingar­na har blivit allt mer aggressiva med åren. Nu hoppas de få hjälp av kommunjäga­re med att minska beståndet.

Boende i radhusområ­det Fasseröd i Uddevalla upplever att grävlingar­na har blivit allt aggressiva­re med åren. Nu hoppas de få hjälp av kommunjäga­re med att minska beståndet. — Beteendet har förändrats. Förr såg man bara spåren av grävlingar­na, men nu går de till attack helt oprovocera­t, säger Eva Backelin.

Grävlingar har funnits i Fasseröd åtminstone sedan 1976, men de har aldrig, som nu, varit aggressiva och gått till attack mot människor. Flera av dem som bor i området är oroliga för sina barn. De vill inte låta dem cykla på närliggand­e elljusspår eller leka i den omkringlig­gande skogen. Grannarna är rädda.

— Vad ska till för att någon ska åtgärda det här problemet. Måste någon skada sig först, kanske få stelkramp av ett bett, innan det händer något, säger Eva Backelin.

Att djuren gräver upp gräsmattor­na är inget nytt och det kan grannskape­t stå ut med, förklarar de, men rädslan att själv anfallas har vuxit. Under tisdagen ska en grävling ha rivit eller bitit en löpare i benet, enligt grannarna.

Johan Knutsson har skickat minst fyra mejl till Uddevalla kommun sedan 26 april via kontaktcen­ter och under torsdagsef­termiddage­n kom äntligen Jonas Lindh, en av kommunens jägare.

De omkringboe­nde beskriver

situatione­n för Jonas Lindh och en diskussion uppstår.

Eva Backelin menar att de tidigare bara sett spår av grävling, till skillnad från nu, när djuren obrydda rör sig bland människorn­a. Hon vågar inte rasta hunden vid skogskante­n längre.

— Beteendet har förändrats. Nu går grävlingar­na till attack helt oprovocera­t, säger Eva Backelin.

Det råkade hennes man, Christer Backelin, ut för häromdagen när han var ute med hunden på Egonspåret.

Kommunjäga­re Jonas Lindh lyssnar på grannarna, uttrycker att han förstår deras oro, men betonar att djurens beteende är helt naturligt.

— De är inte ilskna av naturen, men kan gå till attack när de blir överraskad­e eller känner sig trängda. Det är intensiv period för grävlingsh­onorna just nu, när de ska skaffa föda till sina ungar, säger Jonas Lindh.

Johan Knutsson och

Christer Backelin, som båda två är jägare, står på sig och menar att det skett en förändring. De dividerar om vad som kan ha lett fram till den.

Grannarna och säger att boet har tredubblat­s på några år. Dessutom låg det närmsta grytet tidigare minst 500 meter från vägen, men nu bara några meter bort. Jonas Lindh tror att det faktum att det nya grytet ligger såpass nära bostadsomr­ådet kan vara en förklaring till varför situatione­n har förändrats.

Honorna sätter bo

där ungarna föds, men kan ha upp till fem gryt, förklarar Jonas Lindh.

— De har sin runda. De använder ett av sina fem gryt och flyttar runt mellan dem, säger Jonas Lindh.

Sommarlove­t står för dörren och de omkringboe­nde vill gärna ha en skyndsam lösning på grävlingsp­roblematik­en.

— Man tänker på sommarkväl­lar och när barnen ska leka, säger Eva Backelin.

Kommunjäga­re Jonas Lindh måste väga för- och nackdelar mot varann och utreda om skadan grävlingar­na gör är större än nyttan.

— Inom ordinarie jakttid är det inget att fundera på, men nu är det andra kriterier som gäller. Jag kan inte ta bort mamman från ungarna, säger Jonas Lindh.

Efter inspektion och

diskussion går Jonas Lindh igenom jaktförord­ningens avsnitt om förutsättn­ingar för skyddsjakt.

— Det är bara jag som kan ta beslutet och gör jag fel kan jag bli av med min jaktlicens. Många tror att jägare skjuter så fort de kan, men vi värnar om djurens rätt att leva i sin naturliga miljö så långt det går, säger Jonas Lindh.

Han har lyssnat noga på de boende. Två av dem är själva jägare. Sedan hörsammar deras önskemål. Jonas Lindh beslutar att sätta upp en fälla i området, så snart en finns ledig. Den ska sedan tittas till två gånger om dagen, varje morgon och kväll. De djur som går i fällan ska avlivas snarast möjligt — men inte honan om hon går in först.

— De är sannolikt minst sex individer; en hona, fyra ungar och en hane som är med så länge ungarna är små, säger Jonas Lindh.

 ??  ??
 ?? Bild: Therés Wadstedt ?? Christer Backelin som bor i området visar det närmaste grytet för kommunjäga­re Jonas Lindh och Léon Lindh. Christer som själv är jägare är väl medveten ...
Bild: Therés Wadstedt Christer Backelin som bor i området visar det närmaste grytet för kommunjäga­re Jonas Lindh och Léon Lindh. Christer som själv är jägare är väl medveten ...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden