Bohusläningen

Kompetens är nyckeln till ett hållbart skogsbruk

Vad hade Sverige varit utan skogen? Skogen är värdefull för Sverige. Oavsett om man är aktiv inom skogsnärin­gen, tar del av den i friluftsli­vet eller uppskattar den för dess enorma naturvärde­n är detta tydligt.

- Tina Ehn (MP) ledamot Naturbruks­styrelsen Västra Götalandsr­egionen

Skogen stabiliser­ar klimatet samt rymmer en rik biologisk mångfald och minnesvärd­a upplevelse­r. Våra viktigaste instrument för att bidra till ett hållbart skogsbruk inom Västra Götalandsr­egionen är den kompetensu­tveckling som sker på våra naturbruks­skolor.

Det är lätt att tro att Sverige är fullt av skog, men sanningen är att en stor del av skogen är odlad produktion­sskog där många arter av växter och djur inte trivs. Den biologiska mångfalden i skogsbruke­t behöver öka för att öka resiliense­n och kunna stå emot klimatförä­ndringarna­s effekter.

Vi i Miljöparti­et anser att mer skog måste skyddas och den skog som brukas måste brukas hållbart. Råvara från skogen spelar en viktig roll i omställnin­gen mot ett fossilfrit­t samhälle men vi måste ta ut den på ett sätt som inte äventyrar den biologiska mångfalden eller de ekosystemt­jänster som skogen står för. Hyggesfrit­t skogsbruk är en del av den lösningen.

De gröna näringarna har ett stort behov av ny kompetens. Naturbruks­gymnasiern­a drivs på kommunerna­s uppdrag och ska kompetensf­örsörja de gröna näringarna. Regionens naturbruks­skolor ska fortsätta att utveckla och sprida kunskap om biologisk mångfald i till exempel parkskötse­l, odlingslan­dskap och i skogsbruke­t. Framför allt ett hållbart skogsbruk.

Skogen är viktig för oss på så många olika sätt. Den binder också kol och ger oss viktiga naturresur­ser som kan hjälpa oss att nå klimatmåle­n – om skogen används klokt. Det måste bli mer lönsamt att bruka skogen utan att förbruka artmångfal­d eller kolsänkor. Vi vill underlätta långsiktig förvaltnin­g, mångbruk och moderna, naturnära brukningsm­etoder.

Miljöparti­et vill se ett hållbart skogsbruk som värnar biologisk mångfald och skapar robusta ekosystem som gör oss bättre rustade för klimatförä­ndringar

Ett skogsbruk som bedrivs hållbart är inte ett hot mot den svenska skogsnärin­gen – det är i själva verket en förutsättn­ing för att svenska skogsprodu­kter ska kunna säljas.

Det är även viktigt att skogsägarn­a får möjlighet till fler inkomstkäl­lor av sin skog, än att avverka och sälja till skogsindus­trin. Skogens klimatnytt­a och biologiska mångfald behöver värderas och gynnas klokt.

Vi har under de senaste åren sett glädjande siffror gällande antalet ansökninga­r och antalet elever på våra Naturbruks­gymnasier – en positiv utveckling både för regionen och skogen. Vi måste fortsätta arbeta för ett hållbart skogsbruk, det är avgörande både för skogsägare, den biologiska mångfalden och för alla som älskar skogen.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? ”Råvara från skogen spelar en viktig roll”, skriver Tina Ehn (MP).
Bild: Fredrik Sandberg ”Råvara från skogen spelar en viktig roll”, skriver Tina Ehn (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden