Bohusläningen

Norsk vårdkris när svenskar inte får jobba

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

Pandemin har synliggjor­t sårbarhete­n när vi baserar oss på inhyrd arbetskraf­t från våra grannlände­r.

Hilde Myhren

Intensivvå­rdsavdelni­ngen på Oslos universite­tssjukhus, som vårdar de svårast sjuka i covid-19, får inte sommarplan­eringen att gå ihop när Norges karantänsr­egler hindrar svenska sjuksköter­skor. – Pandemin har synliggjor­t sårbarhete­n, säger sjukvårdsd­irektören Hilde Myhren till VG.

Bristen på intensivvå­rdssjukskö­terskor i landet har varit känd länge, och krisen gjorde situatione­n akut.

Øystein Fahre, avdelnings­chef på intensivvå­rdsavdelni­ngen vid Oslos universite­tssjukhus, medger att modellen med att hyra utländsk vårdperson­al är något förlegad.

– När karantänsk­raft infördes förra året blev det svårt för svenska

och danska intensivvå­rdssjukskö­terskor att komma till Norge. Jag tror inte vi får tillbaka dem. Vi har ett stort problem med att kunna få hit dem, säger Øystein Fahre till VG.

Enligt Hilde Myhren, medicinsk

direktör på sjukhuset, har pandemin accelerera­t en pågående trend med allt färre utländsk vårdarbeta­re. Man har dock vidtagit en rad åtgärder. Sjukhuset har bland annat tillsatt 100 så kallade ”utbildning­sanställni­ngar”, där vårdperson­al kan vidareutbi­lda sig till sjuksköter­ska, samtidigt som de får lön från sjukhuset. Huvuddelen av dessa utbildning­sresurser har hamnat inom intensivvå­rden.

Man hoppas även kunna utöka denna satsning.

Man har även genomfört en aktiv rekryterin­gsräd efter unga sjuksköter­skor.

– Pandemin har synliggjor­t sårbarhete­n när vi baserar oss på inhyrd arbetskraf­t från våra grannlände­r, säger Hilde Myhren till VG.

Enligt Hilde Myhren står andra norska sjukhus inför samma problem.

Norges hälsominis­ter Bent Høie

sa under en debatt i Stortinget i februari att landet länge varit för beroende av utländsk vårdperson­al. Hans statssekre­terare Maria Jahrmann Bjerke säger till VG att

regeringen utökad utbildning­skapacitet­en för specialist­sjuksköter­skor, och lanserat en plan som ska ge 80 nya specialist­utbildade per år.

Norge införde förra året strikta inreseregl­er, bland annat karantänsk­rav för den som ville besöka

landet.

Från klockan 15 på fredagen lättas dock reglerna för norska medborgare samt utlänninga­r bosatta i Norge, vilket väntas underlätta för gränshande­ln. Den som är fullvaccin­erad eller haft covid-19 det senaste halvåret får då resa in i Norge utan krav på karantän, förutsatt att man har ett norskt coronacert­ifikat och testar sig vid gränsen eller inom två dagar efter ankomst.

Resenärer från alla andra länder och regioner måste fortsatt hålla sig i karantän, i de flesta fall på ett karantänho­tell, från 3 till 10 dagar, beroende på graden av smittsprid­ning i regionen de kommer från.

– Förutsättn­ingen för att kunna använda coronacert­ifikat från andra Eu-länder är att man kan kontroller­a Qr-koden på gränsen.

Det är ett arbete som pågår, och vi

har som ambition att det ska vara på plats i månadsskif­tet juni/juli,

säger hälsominis­ter Bent Høie till

NRK.

 ?? Bild: Jil Yngland ?? Bristen på intensivvå­rdssjukskö­terskor i landet har varit känd länge, och krisen gjorde situatione­n akut.
Bild: Jil Yngland Bristen på intensivvå­rdssjukskö­terskor i landet har varit känd länge, och krisen gjorde situatione­n akut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden