Bohusläningen

Pappan satte gränser som vände på en strulig uppväxt

- Text: Anders Palm

Vem är den mystiska profilen denna vecka? Med hjälp av ledtrådarn­a nedan kan du försöka lista ut svaret. Ju längre du kommer desto lättare blir det. Lösningen till profilen den 5 juni finns sist i texten.

Det började illa. Vår profils föräldrar var ett par ogifta

tonåringar. Hennes mamma jobbade med städning och hennes pappa var gruvarbeta­re. Till råga på allt var pappan inkallad i militärtjä­nst.

Mamman orkade inte med

dottern. Därför hamnade vår profil hos sin mormor i ett hus ute på landsbygde­n.

Vår profil hette Gail. Hennes mormor var mycket fattig. Men hon tog sig ändå an den lilla flickan. Vår profil tycks ha varit ett underbarn. Hon lärde sig läsa innan hon ens fyllt tre. Hennes mormor fick henne också att lära sig en massa bibelverse­r utantill.

När Gail fyllt sex år sändes

hon tillbaka till sin mamma.

Det var inte bra. Mamman bodde i ett slumområde i Milwaukee.

Där råkade vår profil så småningom verkligt illa ut. Vid nio års ålder blev hon våldtagen av en kusin och dessutom sexuellt missbrukad av en morbror och en av familjens manliga bekanta.

Gail var speciell. Hon var väldigt begåvad. När hon började skolan hade hon fått hoppa över de båda första klasserna och började i trean direkt. Hennes lärare blev mycket förtjusta i henne. De såg till att hon fick ett stipendium så att hon kunde studera vidare.

Vår profil klarade sig upp till tonåren. Men där gick det snett. Gail tappade sugen. Hon stod inte längre ut med alla mottighete­r utan gjorde revolt mot sin mamma. I stället för att stanna hemma och ta det lugnt, stack hon ut på stan och slog runt med sina kompisar.

Det ledde till en tragedi.

Vår profil blev gravid trots att hon bara var 14 år gammal!

Hon födde sitt barn. Men det dog en kort tid efter födseln.

Mammans krafter tog slut. Gail blev tvungen att flytta igen. Den här gången hamnade hon hos sin pappa i Nashville.

Pappan var av segare virke. Han satte upp gränser och tvingade vår profil att skärpa sig. Det ledde till att hon kom i gång i skolan igen. Där gick det sedan bara bättre och bättre. Gail röstades fram som ”skolans populärast­e flicka” och fick dessutom en del andra utmärkelse­r för sina prestation­er.

Vid 18 års ålder vann hon

till och med en lokal skönhetstä­vling.

Det var ungefär i den här vevan som hon kom in på det rätta spåret.

Gail hade alltid drömt om att bli filmstjärn­a. Nu blev det inte så. Men hon lyckades få in en fot vid television­en i stället och det var väl nästan lika bra.

Det skedde via ett extrajobb på en lokal radiostati­on, då hon bara var 17 år och fortfarand­e studerade vid Tennessee State University.

Via starten på radion kom hon över till television­en. Där lyckades hon på en förvånansv­ärt kort tid etablera sig som nyhetsuppl­äsare och

programvär­d i olika tv-produktion­er. Men det kom att dröja till i början av 1984 innan hon slog igenom på allvar. Då fick

hon jobb som programvär­d

för en tv-show i Chicago. Den sändes på morgonen och hade hemskt dåliga tittarsiff­ror.

Gail ryckte upp programmet. Tittarsiff­rorna sköt i höjden. Det gick från botten upp till toppen på rekordtid.

Den 8 september 1986 togs

nästa steg. Då tog vår profils pratshow steget ut i landet och började sändas över hela

USA, efter att tidigare bara funnits i Chicago. Det första programmet handlade om ”hur man skulle veta om man gifte sig med den rätte”.

Tv-showen har gjort vår profil rik. Den sändes åren 1986–2011.

1995 kom hon med på listan över USA:S 400 rikaste personer. Där har hon legat kvar sedan dess. Hennes förmögenhe­t uppskattas i dag till över 10 miljarder kronor, vilket gör henne till den rikaste kvinnan i underhålln­ingsbransc­hen!

Gail är mycket populär. Det beror säkert till en del på att hon ger bort en del av

de pengar hon tjänar till olika välgörande ändamål.

Vår profil bor i Chicago. Men hon har naturligtv­is flera andra bostäder på olika håll runt om i världen.

År 2001 köpte hon sitt fashionabl­a gods i Montecito i Kalifornie­n. Huset var egentligen inte till salu. Vår profil kom dit på en fest. Hon blev vansinnigt förtjust i huset och gav ägaren ett bud.

Det blev nej. Då höjde hon budet. Det blev nej igen.

Det gick som man kunde vänta. Ägaren gav naturligtv­is upp till slut och sålde huset till vår profil för 350 miljoner kronor!

Vår profil har haft en sambo

som heter Stedman Graham. Han tyckte att hon ska försöka bli president i USA vid

nästa val. Det finns många som delar den tanken. Vem är hon?

Vid 18 års ålder vann hon till och med en lokal skönhetstä­vling.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden