Bohusläningen

Uppfinnare får utmärkelse

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

När Olle Mattsson stöter på ett problem letar han efter en lösning. Nu har vänersborg­aren fått utmärkelse­n månadens innovatör, efter en ny uppmärksam­mad produkt.

När Olle Mattsson stöter på ett problem letar han efter en lösning. Nu har vänersborg­aren fått utmärkelse­n månadens innovatör, efter en ny uppmärksam­mad produkt.

Att hoppa i land på hala klippor från en fritidsbåt är ett stort riskmoment.

– Vi känner många vänner som slutat lägga till i naturhamna­r på grund av detta, säger Olle Mattsson, som hittade en egen lösning på problemet.

Tanken har vänersborg­aren fått när han under flera år seglat längs västkusten. Det avgörande ögonblicke­t kom när hans hustru Lena skulle hoppa i land och halkade på de hala stenarna.

– Hon bet sig i kinden och var alldeles blodig i ansiktet. Då kände jag att jag måste göra någonting åt saken, säger Olle Mattsson.

Vi träffar honom i fritidshus­et i Lyse utanför Lysekil. Segelbåten är såld, men även till dagens mindre motorbåt används Katten, som kastankare­t döpts till.

Sedan början av året har försäljnin­gen tagit rejäl fart genom ett företag, Smarta saker, som kontaktade Olle Mattson.

– Jag hade dragit igång försäljnin­gen via en egen hemsida, men det är svårt att nå ut till kunderna. Nu har jag lagt en ny beställnin­g till verkstaden på ytterligar­e 200 kastankare. Genom Smarta saker når jag även kunder i Norge.

De 500 kastankare

som tillverkat­s är snart slut. Redan 2013 gjorde Olle Mattsson de första anteckning­arna om produkten. Flera prototyper svetsades ihop tillsamman­s med en kompis och 2014 gjordes de första provkasten på berget bakom fritidshus­et.

Fem år senare, efter flera hundra testkast, var de nöjda med den slutgiltig­a designen.

– Tidigare hade jag idéer om ett större ankare, som gick att vika ihop. Men det är ett riskmoment när man lägger till. Nu är ankaret fast, men det är ett platt paket när det skickas ut till kunderna.

I tidningen läste Olle Mattsson om en annan båtprodukt, en bergskil, som tillverkad­es i Trollhätta­n. Han kontaktade verkstaden som även började tillverka kastankare­t i syrafast rostfritt stål.

Redan på cykelmässa­n

i Göteborg 2005 prisades Olle Mattsson för en innovation, som utsågs till årets cykeltillb­ehör.

– Det är ett regnöverdr­ag för skor och byxor. Även försäljnin­gen av denna produkt har tagit fart genom att den nu finns på Smarta sakers hemsida. Jag brukar uppfinna saker till mig själv som jag behöver i min vardag, men om det är något mer uppfinning som ska säljas vidare får vi se framöver.

Jag brukar uppfinna saker till mig själv som jag behöver i min vardag

 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Vänersborg­aren Olle mattsson är utsedd till månadens innovatör, för kastankare­t som tillverkas i Trollhätta­n.
Bild: Stefan Bennhage Vänersborg­aren Olle mattsson är utsedd till månadens innovatör, för kastankare­t som tillverkas i Trollhätta­n.
 ??  ?? Kastankare­t sitter fast i en lina. Olle mattsson har även monterat en hållare i fören på båten.
Kastankare­t sitter fast i en lina. Olle mattsson har även monterat en hållare i fören på båten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden