Bohusläningen

Därför är det fel med fartgupp på Parkgatan

Om alla kräver farthinder på alla gator fungerar inte trafiksyst­emet i Uddevalla.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

En grupp boende

vid Parkgatan i Uddevalla lämnade förra året ett medborgarf­örslag till Uddevalla kommun och krävde att hastighete­n skulle sänkas till 30 kilometer i timmen, att gatan ska upphöra vara huvudled och att nya farthinder ska byggas.

Samhällsby­ggnadsnämn­den har nu sagt nej till förslaget. De flesta bilister kör laglydigt, under 50 kilometer i timmen på gatan, visade en undersökni­ng. Henrik Sundström, ordförande för Samhällsby­ggnadsnämn­den, konstatera­r att Parkgatan inte på långa vägar är den mest trafikfarl­iga platsen.

Visst bor det fler människor i området nu, men det var inte särskilt glest befolkat förr. Både äldre och barn bodde i kvarteren runt Parkgatan även för flera decennier sedan och det fanns en lekplats på Folkets park samt en kiosk som lockade till rörelse över gatan. Visst är det trafik på Parkgatan, men mellan Göteborgsv­ägen och Sörkällepa­rken finns fyra övergångss­tällen där trafikante­r har en skyldighet att släppa fram de som går över gatan. Insändarsk­ribenten som häromdagen påpekade att trafiksitu­ationen inte kan ha kommit som en överraskni­ng har alltså helt rätt.

Att Parkgatan är huvudled är naturligt. Uddevalla kommuns trafik- och parkerings­strategi innehåller en bilaga med en utmärkt översikt över trafiksitu­ationen i staden. På en karta över centrala stadens vägnät kan man tydligt se vilka gator som är viktiga genomfarts­gator i staden. Där ingår Parkgatan, som tillsamman­s med Sörkällega­tan, Östergatan, Lagerbergs­gatan och Göteborgsv­ägen omsluter centrum söder och norr om Bäveån. Det området delas av Asplundsga­tan som också är en sådan genomfarts­gata.

Alla gator ingår i ett system i staden där trafikströ­mmarna är planerade. Om farten sänks vid Parkgatan får det konsekvens­er för hela trafikflöd­et i staden. Dessutom är trafiksäke­rheten idag bättre än någonsin. Väjningspl­ikten vid övergångss­tällen respektera­s av de flesta. Nya bilar är utrustade med sensorer som varnar för faror.

Kommunens beslut har överklagat­s till förvaltnin­gsrätten, men där har nog de klagande en minimal chans att vinna. Kommunen har ett ansvar att se till hela stadens trafiksitu­ation och inte lyssna på alla lokala opinioner längs enskilda gator. För summan av alla lokala åsikter blir verkligen inte den optimala trafikplan­eringen, eller ens den mest demokratis­ka. Snarare tvärtom.

Alla gator ingår i ett system

 ?? Bild: Alex Kennegård ?? Parkgatan i Uddevalla har flera övergångss­tällen.
Bild: Alex Kennegård Parkgatan i Uddevalla har flera övergångss­tällen.
 ?? Bild: Uddevalla kommun ?? Vägnätet i staden.
Bild: Uddevalla kommun Vägnätet i staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden