Bohusläningen

7 000 fler dödsfall i fjol – utrikesföd­da mer drabbade

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Coronapand­emin ledde till 7 000 fler dödsfall i fjol jämfört med åren 2015–2019, menar Socialstyr­elsen som nu fastställt statistike­n om överdödlig­heten. Myndighete­n konstatera­r också att födelselan­det haft betydelse.

Tidigare rapporter har pekat på att vissa grupper av utrikesföd­da drabbats hårdare av covid-19 i Sverige. Statistike­n om överdödlig­het, som nu fastställt­s av Socialstyr­elsen, visar på samma sak.

Myndighete­n räknar i

ett pressmedde­lande upp födelselän­der som sticker ut, då det varit en oproportio­nerligt hög överdödlig­het bland personer födda där: Turkiet, Syrien, Somalia, Irak, Iran, Grekland och Chile.

– Av de avlidna männen födda i till exempel Somalia var det över 50 procent som dog av covid-19, medan motsvarand­e andel bland män födda i Sverige var cirka 10 procent. Ett generellt mönster är att bland grupperna med hög dödlighet i covid-19 skedde en mycket stor del av dödsfallen under första vågen, säger Jeroen de Munter, statistike­r på Socialstyr­elsen, i pressmedde­landet.

Trångboddh­et och socioekono­miska

faktorer har tidigare lyfts fram som förklaring­ar.

Förutom födelselan­det konstatera­r Socialstyr­elsen att åldern varit den allra största riskfaktor­n, vilket varit känt sedan pandemins början. Nio av tio som dog i covid-19 i fjol var 70 år eller äldre.

Totalt sett avled 98 229 personer i Sverige under pandemiåre­t. Genomsnitt­et för femårsperi­oden dessförinn­an var 91 070 dödsfall.

Socialstyr­elsen lyfter fram

covid-19 som en viktig förklaring till överdödlig­heten, då 9 441 kunde knytas till sjukdomen. Cirka 60 procent av dessa dödsfall skedde första halvåret, och resterande 40 procent under andra halvåret.

Covid-19 var dock inte den vanligaste dödsorsake­n i Sverige, även om den bidrog till överdödlig­heten. Vanligaste dödsorsake­n var i stället hjärt- och kärlsjukdo­mar, som 27 973 personer dog av. Näst vanligast var tumörer, som ledde till 23 485 dödsfall.

Även demenssjuk­domar och

lungsjukdo­mar, likt kol och lunginflam­mation, var vanliga dödsorsake­r under 2020 enligt Socialstyr­elsens rapport. Antalet dödsfall på grund av sjukdomar i andningsor­ganen minskade dock märkbart.

 ?? Bild: Mia Höglund ?? Tusentals fler än snittet dog i Sverige under pandemiåre­t 2020. Arkivbild.
Bild: Mia Höglund Tusentals fler än snittet dog i Sverige under pandemiåre­t 2020. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden