Bohusläningen

Inget Janssen till vaccinsugn­a svenskar: ”Vinsterna marginella”

- Pia Svensson pia.svensson@gp.se

I Norge erbjuds invånarna Janssens pausade vaccin utanför vaccinatio­nsprogramm­et – lagom till semestern. Svenskar kommer inte att få en liknande möjlighet, enligt statsepide­miolog Anders Tegnell.

– Vinsterna skulle vara högst marginella, säger han.

Norska regeringen godkände häromdagen att landets invånare, om de vill, kan få vaccinera sig med Janssens pausade vaccin vid sidan av det ordinarie vaccinprog­rammet. Vid torsdagens pressträff uppgav statsepide­miolog Anders Tegnell att något motsvarand­e erbjudande till svenskarna inte är aktuellt.

– Norrmännen har gjort detta i ett specialsys­tem där privata läkare kan beställa vaccinet och erbjuda detta vid sidan av. I Sverige styrs vaccinatio­nerna av ett avtal mellan stat och region och där finns det inget utrymme för den typen av sidoaktivi­tet. Vaccinatio­nstakten går så fort hos oss nu att det inte, enligt min bedömning, skulle göra någon större skillnad och vinsterna skulle vara högst marginella, säger han.

I Norge finns 200 000 doser av

Janssens vaccin som inte används och som blir tillgängli­ga för separat vaccinerin­g från den 5 juni. Vaccinet är ett endosvacci­n och ingår inte i det ordinarie vaccinatio­nsprogramm­et på grund av oro för blodproppa­r. Sjukvårdsp­ersonal får nu avgöra från fall till fall vilka vaccinsugn­a personer som är lämpliga för vaccinet med hänsyn till risken för blodpropp.

Janssens vaccin är godkänt av både den europeiska och svenska läkemedels­myndighete­n men har hittills inte ingått varken i den svenska eller norska vaccinatio­nsprogramm­et, på grund risk för en ovanlig men allvarlig biverkan.

 ?? Bild: Virginia Mayo ?? I Norge finns 200 000 doser av Janssens vaccin som inte används och som blir tillgängli­ga för separat vaccinerin­g från den 5 juni.
Bild: Virginia Mayo I Norge finns 200 000 doser av Janssens vaccin som inte används och som blir tillgängli­ga för separat vaccinerin­g från den 5 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden