Bohusläningen

Okända svenske Vm-hjälten har en nyckelroll i EM

- Henrik Skiöld/tt

Lasse Jacobsson, Tom Prahl och Roger Sandberg bevakar landslaget­s Em-motståndar­e. En sportslig underrätte­lsetjänst – där inget lämnas åt slumpen.

Förbundska­ptenen Janne Anderssons stab innehåller åtskilliga medarbetar­e som han känt länge och i många fall jobbat med under alla år som klubblagst­ränare. Lasse Jacobsson är en i en lång rad. – Vi har mötts i olika sammanhang sedan 1997. Då var han tränare i Laholm och jag i Halmia, vi gick upp i ettan och de kom trea. Sedan jobbade vi ihop i Halmstads BK 2004 och 2008–2009.

– Vi har haft kontakt, pratat med varandra en gång i månaden om inte mer, vi har åkt på semester till Italien med familjerna. Vi är i ungefär i samma ålder, har barn i samma ålder, samma värderinga­r i det mesta, säger Jacobsson.

Alla dessa timmar

av studier av motståndar­en, de rörliga bildsekven­ser han klipper ihop tillsamman­s med matchanaly­tikern Christoffe­r Bernspång, den omfattande dokumentat­ionen förbundska­ptenerna och spelarna förses med, sammantage­t är det en liten del av allt arbete som läggs ned för att vinna nästa match.

– Det är en liten bit i det hela, men lite kan också vara bra, säger Jacobsson.

Han får något stolt i blicken när han berättar om upprinnels­en till målet som tog landslaget till kvartsfina­l i VM 2018.

– Jag hade sett Schweiz två gånger före VM. Det kom lite oväntat att vi fick möta Schweiz eftersom vi vann gruppen. Jag tror att vi jobbade i nästan ett dygn i sträck. Vi (Jacobsson och Bernspång) såg att Xherdan Shaqiri gärna fuskade lite i defensiven.

Informatio­nen skickades vidare till

Janne Andersson och spelarna.

– Och så gör vi gör vårt mål (Emil Forsberg) när vi kommer in i ytan mellan honom (Shaqiri) och ytterbacke­n. Efteråt sade ”Granen” (Andreas Granqvist) att ”fan, så bra taktiskt att ni listade ut det”.

TT: Det måste kännas härligt?

– Ja, att man hittar det och hittar bilder till det, säger Jacobsson.

På sin lott inför EM har han Spanien och Polen. Tom Prahl har koll på Slovakien, den tredje motståndar­en i gruppspele­t, medan Roger Sandberg har fokus på möjliga motståndar­e om Sverige går vidare

– Spanien jobbar mycket med hög press i försvarssp­elet, återerövri­ng av boll. Båda ytterbacka­rna är ibland det farligaste hotet. De kan välja och vraka mellan bra spelare.

Precis som Sverige har Spaniens brottats med coronarela­terade störningar i truppen. Sergio Busquets är kvar i karantän och missar mötet med Sverige. Vad innebär det taktiskt för Spanien?

Det är på Lasse Jacobssons lott att försöka lista ut hur spanske Luis Enrique tänker.

 ?? Bild: Joel Marklund ?? Lasse Jacobsson, svensk fotbollssp­ion.
Bild: Joel Marklund Lasse Jacobsson, svensk fotbollssp­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden