Bohusläningen

Ge oss en repris, Jordan, Emil och Kristoffer!

-

Nu är det dags för fotbollsmä­sterskap och därmed tid för hjältar. Personlige­n håller jag en extra tumme för några som lämnade beständiga avtryck på Rimnersval­len för fem år sedan.

Uppladdnin­gen inför detta EM har kantats av turbulens, skadebekym­mer, Zlatans oväntade in- och uttåg ur truppen och nu covidsmitt­a i den svenska turnerings­bubblan. Flipp eller flopp? Ett statistikf­öretag ger Sverige två procents chans att vinna EM vilket låter realistisk­t. Samma företag ger det svenska landslaget goda chanser, hela 70 procent, att ta sig vidare från gruppspele­t.

Visst finns frågetecke­n, till exempel kring mittförsva­ret, men mixen av ungt och äldre är bra, det svenska kollektive­t en vanlig styrka och det finns spets – men kan stjärnorna leverera när det behövs som mest?

Jag hoppas och tror att lagets prestation räcker till en andraplats med följande åttondelsf­inal i Köpenhamn mot Tjeckien, Kroatien eller England och gott så. Allt därutöver är en välkommen bonus.

Slutsegrar­e? Troligen är det Frankrike, Belgien eller England som tar hem pokalen. Det är, och ska vara svårtippat, men jag hoppas att det blir ett mästerskap när det skapas nya härliga minnen – och gärna nya svenska hjältar.

Några av dem

som kan få kliva fram var här för fem år sedan då Rimnersval­lens gräs var platsen för ett Em-kval för U21-landslag där Sverige ställdes mot Georgien. Förutsättn­ingarna var perfekta. En ovanlig, men skön värme hängde kvar inför avsparken då läktarna var fulla med dryga 2 200 åskådare på plats.

Kollegan Erik Weiefors och jag hade innan matchen krönikerat om det där att vara på plats när det skrivits idrottshis­toria i stort och smått. Vi hoppades på magi, men föga anade vi då vilken fantastisk påfyllning som skulle levereras till minnesbank­en denna ljuvliga fredagskvä­ll i början juni 2016.

Spelet var kanske inte det allra bästa, men i efterhand var det ögonblick av individuel­l briljans och dramatik i världsklas­s som skulle hänga kvar i minnet.

Sverige vann och

namnet på allas läppar var U21-debuterand­e Jordan Larsson, då inte minst känd som son till Henrik Larsson, en av svensk fotbolls allra största stjärnor. Sedan den kvällen har Jordan på egen hand arbetat sig upp till en tillvaro som proffs och stjärnforw­ard som nu också lyckats ta sig in i A-landslaget.

Då, 3 juni 2016, stod han länge och väntade på sina första minuter i U21-laget. Sverige hade tagit ledningen på straff genom lagkaptene­n Kristoffer Olsson. Georgien kvitterade innan Emil Krafth skickade in en fantastisk volley i 77:e minuten.

Då stod Larsson och väntade på ett byte, men fick vänta till 89:e minuten då Georgien just och oväntat kvitterat igen. I den femte och sista tilläggsmi­nuten tog Larsson chansen på en retur och skapade det perfekta slutet med sin andra och sista bollberöri­ng i matchen.

Innan matchen visste han inget om Uddevalla, men frågar man honom nu så tror jag att det där ögonblicke­t, bland många andra, har en särskild plats även hos Jordan Larsson. Han lär aldrig glömma det där ögonblicke­t – och inte jag heller.

Fem år senare

är alla de tre svenska målskyttar­na på Rimnersval­len med i den svenska truppen som nu möter Spanien i Em-premiären.

Ge oss en repris med ny magi och dramatik, Jordan,

Emil och Kristoffer!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden