Bohusläningen

Spinner vidare på verkligt mord i debutboken

- Deckare John Willander Lambrell Den som vet Polaris

Det är inte true crime, men ”Den som vet” är inspirerad av en verklig händelse då en amerikansk sexåring mördades i familjens hem. Trots att det gått 25 år sedan händelsen har ingen lyckats lösa fallet. John Willander Lambrell har förlagt mordet till nutida Sverige, närmare bestämt Vimmerby, där han spinner vidare på historien.

I centrum står den unga profilerar­en Benjamin Krantz som efter jobb på FBI ska försöka gå i sin berömda pappas fotspår i Stockholm. När sexåringa Wilda hittas mördad skickas han till Vimmerby för att bistå den lokala polisen. Det brukar inte sällan i den här genren betyda en ganska förutsägba­r konflikt, men i stället är kriminalko­mmissarie Monica Eurell bara tacksam för hjälp från storstan. Hon tar med honom på krogen, presentera­r honom för vänner och avslöjar allt man behöver veta om Vimmerby. Det visar sig att hon också har en egen agenda, som innefattar Benjamins kunskaper i profilerin­g, men Eurell är oavsett en angenäm bekantskap. Efter att hennes syster försvunnit spårlöst flera år tidigare ägnar hon mycket fritid åt att försöka lösa fallet och förhoppnin­gsvis hitta systern.

Det är en debut som lovar gott och mer; Willander Lambrell skildrar utrednings­arbetet och livet utanför polisstati­onen både trovärdigt och med nerv. Det är också uppfriskan­de med Vimmerby som spelplats för en spänningsr­oman och man blir lite sugen på att ta en tur till stadshotel­let i ”trettimila­ren” (ungefär 30 mil till Stockholm, Göteborg och Malmö, som Benjamin får lära sig).

 ?? Bild: Joel Nilsson ?? John Willander Lambrell har låtit ett verkligt mord på en sexårig flicka tjäna som inspiratio­n till debutboken ”Den som vet”.
Bild: Joel Nilsson John Willander Lambrell har låtit ett verkligt mord på en sexårig flicka tjäna som inspiratio­n till debutboken ”Den som vet”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden