Bohusläningen

Psykologis­k thriller om överlevnad

-

När en roman jämförs med ”Gone girl” anar man vilken typ av berättelse som väntar. Att brittiska Abigail Deans debut bjuder på psykologis­k spänning är därför ingen högoddsare. Inte heller att det är lätt att skriva om en bok av den här typen utan att avslöja för mycket. Men vad man kan berätta är att det handlar om Lex Gracie, en framgångsr­ik advokat i New York som bär på ett enormt bagage. Hon och hennes fem syskon växer upp instängda och under perioder också fastbundna i sina sängar medan de strängt religiösa föräldrarn­a vakar och håller omgivninge­n utanför. När Lex till slut lyckas rymma och befria sina syskon är alla i oerhört dåligt skick och får ligga länge på sjukhus innan de kan börja återvända till livet och verklighet­en.

”Skräckens hus” och flykten blir stora nyheter och i rapporteri­ngen får Lex identitete­n Flicka A. I vuxen ålder kämpar syskonen på i sina olika liv och när mamman går bort i fängelset behöver de gemensamt bestämma vad som ska ske med huset.

Deans skildring av

skräckscen­erna från barndomen är plågsamma att läsa, men också överlevarn­as kamp i vuxenlivet. Hon väver skickligt ihop berättelse­n där minnen från huset blandas med scener från nutid och tiden strax efter befrielsen – med Lex som navet. Det är en intrig som trots all smärta också innefattar hopp och som inbjuder till sträckläsn­ing. ”Flicka A” lär bli filmatiser­ad, tänker jag och läser sedan att det redan är klart med tv-serie av Johan Renck. Där ser man.

Helt ljuvlig engelsk deckarkonf­ekt med ett gäng åttioåriga amatördete­ktiver i huvudrolle­n. Varm, vass, välregisse­rad och full av hopp och brittisk humor.

 ??  ?? Brittiska Abigail Dean har haft stora framgångar med sin roman ”Flicka A”.
Brittiska Abigail Dean har haft stora framgångar med sin roman ”Flicka A”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden