Bohusläningen

Ambitiös intrig med minnesvärd­a karaktärer

-

Fatima Wallinder är en bekant polis för Mats Ahlstedts trogna läsare och hon har nu blivit chef för avdelninge­n för kalla fall i Göteborg. Tanken är att hon ska sitta säkert bakom skrivborde­t på kontorstid och på så sätt hinna med sin familj och även restaurang­en hon driver med sin make. Det går inte oväntat mindre bra med den saken. Snart är hon ute på fältet, letar farliga förövare i skogen och glömmer att hämta barn. Maken suckar lite, men är en förstående typ.

Ahlstedt bjuder alltid på ambitiösa intriger och ”Oskyldigt offer” är inget undantag. Här går Fatima igång på ett 20 år gammalt försvinnan­de och det dröjer inte länge förrän det leder vidare till traffickin­g med trådar till Hamburg. Det är en lågmäld och ganska långsam berättelse som kräver sitt tålamod. Polisarbet­et, och då även det mindre attraktiva, får ta sitt utrymme, liksom samtal och diskussion­er mellan Fatima och kollegan Eva. Vi rör oss mycket i skogarna kring Mjörn, med levande miljöskild­ringar och en del minnesvärd­a karaktärer. Mellan varven landar vi på Fatimas och Dragans krog i Kungälv där också familjeliv­et gör sig påmint.

Det är mycket

som ska förklaras och ibland önskar man att författare­n litade på att vi förstår – utan redovisnin­g av Fatimas alla tankar. Hon är en polis man gillar och det är också kul att profilerar­en Ella Werner dyker upp. Och precis som de flesta som rör sig kring Fatima blir man sugen på att äta serbiska delikatess­er på hennes och Dragans restaurang.

 ?? Bild: Bengt Alm ?? Mats Ahlstedts ”Osynligt offer” utspelar sig i Göteborg, i Kungälv och skogarna kring Mjörn.
Bild: Bengt Alm Mats Ahlstedts ”Osynligt offer” utspelar sig i Göteborg, i Kungälv och skogarna kring Mjörn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden