Bohusläningen

Bussen som sände Sveriges VM

- Thomas Sjölund TT

Ola Jonsson har det perfekta stället för att njuta av sommarens Em-slutspel i fotboll: Sveriges Television­s gamla sändningsb­uss från fotbollsVM i Sverige 1958 – en Mercedes-benz 321.

Ola Jonsson, från Vannsätter utanför Söderhamn, köpte bussen i juni 1997, mer eller mindre av en slump. Han var på en kurs i Nyköping. I en paus satt han och bläddrade i dåtidens stora annonsorga­n, Gula Tidningen.

– Bussen fanns till salu i Vallentuna och jag blev intressera­d. Mest för att det var en Mercedes och jag letade efter just en sådan att ha som husbil. Att den varit Ob-buss vid vårt fotbolls-vm var en glad överraskni­ng, säger Ola.

OB står för Outdoor Broadcasti­ng, det vill säga att sända radio eller tv utanför en studio.

Ola Jonsson slog till och köpte bussen, och trots att den inte hade rullat på fem–sex år lyckades han köra den de 25 milen hem.

Med fordonet följde ett exemplar av Mb-journalen, en klubbtidni­ng för Mercedes-benz Klubben Sverige. I den fanns en artikel skriven av de tidigare ägarna, ett par som hade köpt bussen 1982. När de hittade den tillhörde den ett filmproduk­tionsbolag som hade låtit ett båtvarv utrusta den till husbil.

Så här skrev de i klubbtidni­ngen: ”Bussen hade inköpts från Sveriges Radio för att användas vid filminspel­ning utomhus och med möjlighet till övernattni­ng”.

Ola Jonsson blev nyfiken. Han ville veta mer om bussens historia och hörde av sig till Sveriges Television.

– Jag fick tipset att kolla med Gert Engström (1918–2002), som då var chef för Aktuellt och Ob-sektionen. Han berättade att Ob-bussen fanns avbildad i ”Boken om TV” som han hade varit huvudredak­tör för. Gert berättade också att bara utrustning­en för de två bussarna, som köpts in samtidigt, hade kostat totalt en miljon kronor, säger han.

Ola fick även

reda på att kamerorna som funnits i bussen hade skänkts till Lennart Hyland-museet i Tranås som invigdes 1995 – och upphörde redan 1997. Där slutar spåren efter dem. Men han har samlat på sig annat smått och gott med koppling till turneringe­n, som en duk, ölglas och fotografie­r.

Nu har han njutit av sin buss i snart 25 år. Under den tiden har fordonet fungerat fint och varit till stor glädje som husbil på Olas fisketurer. Det enda missödet han har råkat ut för är en sprucken kolv. En Mercedesfa­brik i Tyskland kunde göra en ny för 5 000 kronor – men då var han tvungen att beställa sex stycken. Det blev på tok för dyrt och han fick tänka om.

– Jag fick tag i en överdimens­ionskolv från Danmark. En kollega svarvade ner den, sedan fick jag slipa ned 15 hundradels millimeter till. Och det gick otroligt nog.

Blir det fiske eller fotbolls-em i sommar?

– Det beror på om det nappar eller inte.

 ??  ??
 ?? Bilder: Thomas Sjölund ?? Att bussen är högerstyrd underlätta­r på smala grusvägar. Saknaden av styrservo är förstås ett minus. Den sexcylindr­iga förkammard­ieseln på 110 hk är stark, men inte snabb. Ola Jonsson har tagit reda på bussens historia.
Bilder: Thomas Sjölund Att bussen är högerstyrd underlätta­r på smala grusvägar. Saknaden av styrservo är förstås ett minus. Den sexcylindr­iga förkammard­ieseln på 110 hk är stark, men inte snabb. Ola Jonsson har tagit reda på bussens historia.
 ?? Bild: Thomas Sjölund ?? Vm-souvenir i form av en bordsduk med samtliga deltagande lag. Sverige represente­ras av Gunnar ”Il professore” Gren.
Bild: Thomas Sjölund Vm-souvenir i form av en bordsduk med samtliga deltagande lag. Sverige represente­ras av Gunnar ”Il professore” Gren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden