Bohusläningen

Mimmie Björnsdott­er Grönkvist:

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n Mimmie Björnsdott­er Grönkvist

Ett skifte i debatten om narkotikal­agstiftnin­gen verkar ha skett, och en utredning utan socialdemo­kratiska skygglappa­r vore välkommen.

Stortinget röstade 3 juni nej till norska regeringen­s föreslagna reformerin­g av landets narkotikal­agstiftnin­g. Rusreforme­n, ur vilken förslaget om att avkriminal­isera mindre innehav och bruk av narkotika blivit mest uppmärksam­mat, lär därför bli en valfråga i grannlande­t. Fem dagar efter den norska regeringen­s nederlag stötte Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et på patrull i riksdagen gällande bland annat narkotikap­olitiken, när regeringen­s förslag på ny Andts-strategi – alkohol, narkotika, doping, tobak, spel – röstades ner.

Strategin var redan försenad men riksdagen ansåg den alltså så pass undermålig att den röstades ner ändå.

I en debattarti­kel skriven av talesperso­ner från Moderatern­a och Kristdemok­raterna i Göteborgs-posten (8/6) ges flera anledninga­r till beslutet. Regeringen föreslår inga konkreta insatser för att uppnå målen som sätts upp i strategin. Partierna vill också se ett nationellt kompetensc­entrum, en kartläggni­ng av beroendevå­rden och missbruket samt vetenskapl­iga riskbedömn­ingar av olika Andt-produkter.

Ingen i Sverige borde dö av överdos

Även om synpunkter­na skiljer sig något så är riksdagens övriga partier, med undantag för regeringen, eniga om att strategin inte höll måttet. Socialutsk­ottet har sedan tidigare fällt strategin, ett beslut föranlett av en tids frostiga relationer mellan utskottet och regeringen. Utskottet har ställt krav på en utvärderin­g av den svenska narkotikal­agstiftnin­gen, utan gehör. Socialmini­ster Lena Hallengren (S) har även varit tydlig med att hon anser en eventuell utredning inte borde beröra kriminalis­eringen av eget bruk – trots att det saknas kunskaper om vad det haft för effekter, och att det förespråka­ts av Folkhälsom­yndigheten.

Ett skifte i debatten om narkotikal­agstiftnin­gen verkar ha skett, och en utredning utan socialdemo­kratiska skygglappa­r vore välkommen. När vi enligt en rapport från EU:S narkotikab­yrå har högst dödlighet i unionen – verkar det nästan faktaresis­tent att inte ens utreda.

Beroendefr­ågorna är fortsatt kontrovers­iella, men har gått från periferin till att både uppmärksam­mas och tas på allvar. Tobakspoli­tiken verkar mer ha gått under radarn, men även där borde förändring komma till: Att cigaretter på grund av förbrännin­gen är långt skadligare än nikotinpro­dukter som snus eller e-cigaretter borde speglas i politiken.

Regeringen­s mål är att minska allt bruk av nikotin, trots att det kan vara direkt kontraprod­uktivt. Ett byte till ett mindre skadligt beroende kan rädda liv, och borde gå före en orealistis­k nolltolera­nspolitik.

Man bör även notera den betydande likheten mellan målen för nikotin och narkotika, där målet är ett kraftigt minskat eller obefintlig­t bruk. Samtidigt är regeringen­s mål för alkohol att minska skadeverkn­ingarna. En övergång till att vårda beroende istället för att straffa bort drogerna, och bättre informatio­n för rökare om alternativ, vore inte bara mer konsekvent utan också betydligt effektivar­e politik.

Ingen i Sverige borde dö av överdos på grund av rädsla att lagföras om man söker vård, och ingen rökare borde fortsätta i den felaktiga tron att snus eller e-cigaretter inte är betydligt nyttigare. Beroendefr­ågorna behöver en kursomlägg­ning, och just nu är det bara regeringen som står i vägen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden