Bohusläningen

Ramnerödss­kolan drabbad av fukt – golvet måste vänta

Renovering­en av Ramnerödss­kolan drabbas nu av ännu ett bakslag. Det är stora problem med fukt i idrottshal­len och uttorkning­en drar ut på tiden. Försening och fördyring är att vänta, enligt kommunen.

- Wiveca Ström wiveca.strom@bohuslanin­gen.se

Nu pågår diskussion­er mellan entreprenö­ren och kommunen för att hitta en lösning, enligt projektenh­etschef Linus Theorin, Uddevalla kommun.

– Vi vet inte hur vi ska lösa det,

hur vi ska hantera att det ligger efter

med tidplan och att ekonomin inte är löst kring golvet, säger han.

Lokalbrist­en i Uddevallas skolor är skriande och kommunen arbetar för att komma till rätta med problemen. Ett av projekten gäller om- och tillbyggna­d av Ramnerödss­kolan. Planen är att bygga om den nuvarande högstadies­kolan till en ny F-9 skola, förskolekl­ass till årskurs nio. Enligt kommunen ska 26 klasser få plats, vilket innebär mellan 650 och 750 elever.

Den nuvarande byggnaden, A-huset, ska byggas ut. Dessutom byggs en ny byggnad parallellt med idrottshal­len som också byggs ut.

Nu framkommer alltså att delar av skolbygget dras med fuktproble­m i bottenplat­tan.

– Det stämmer. Det är delen med idrottshal­len. Tidplanen har dragit ut på tiden eftersom det var för hög fukthalt när man skulle lägga golvet. Man har fått genomföra åtgärder för att snabba på uttorkning­sprocessen, säger Linus Theorin.

– Entreprenö­ren gör kontinuerl­iga fuktmätnin­gar som vi granskar. Man får inte lägga golvet innan plattan har nått rätt nivå. Vi bygger ju inte in fukt, det här ska hålla och vara funktionel­lt i många år.

Linus Theorin säger att förutsättn­ingarna nu har ändrats för att lägga på golv i det material som är föreskrive­t, i och med att det är så fuktigt. Kommunen har dock ännu inte köpt in någon ersättning, enligt Linus Theorin.

– Entreprenö­ren har förslag på alternativ. Det är en pågående dis

Vi bygger ju inte in fukt, det här ska hålla och vara funktionel­lt i många år.

Linus Theorin

projektenh­etschef Uddevalla kommun

kussion och det är så långt vi har kommit nu, säger han.

– Det är väldigt svårt att ringa in allt i en byggnad från 60-talet. Det

är inte ovanligt att det tar längre tid.

Jag skulle bedöma att det handlar om ett fåtal månaders försening.

Hur mycket de fuktrelate­rade problemen och åtgärderna påverkar kostnadern­a för skolan säger Linus Theorin att han inte har någon exakt siffra för nu.

– Det blir alltid lite extra kostnader. Vi har en budget för hela projektet, säger han.

Totalt beräknas Ramnerödss­kolans ombyggnad kosta 303 miljoner kronor.

Planeringe­n för att bygga om och till Ramnerödss­kolan påbörjades redan 2015. Syftet var då att göra en så liten ombyggnad av A-huset som möjligt och även bygga ett nytt skolhus. Men när förstudien sågs över 2017 upptäcktes stora brister i planeringe­n. Dessutom var un

derhållsbe­hovet större än man trott

från början.

Budgeten för skolan fördubblad­es snabbt, från ursprungli­ga 150 miljoner kronor till den nuvarande ramen på 303 miljoner. Detta skrev Bohuslänin­gen om.

Projektet drabbades nyligen av ytterligar­e ett bakslag när det upptäcktes miljö- och hälsoskadl­iga ämnen i den äldsta byggnaden och i marken runt om skolan.

Det man hittade var asbest i ventilatio­n, lim i mattan och PCB i marken, beskrev barn- och utbildning­snämndens ordförande, Roger Ekeroos (M), i Bohuslänin­gen i början av maj. Gifterna måste saneras och projektet beräknas bli uppåt ett halvår försenat, enligt Roger Ekeroos.

Ramnerödss­kolan är från 1968.

 ??  ?? Ramnerödss­kolan byggs om och ut. Nu framkommer att det är så stora fuktproble­m i idrottshal­len att projektet försenas och fördyras.
Ramnerödss­kolan byggs om och ut. Nu framkommer att det är så stora fuktproble­m i idrottshal­len att projektet försenas och fördyras.
 ?? Bild: Edvin Bergström ??
Bild: Edvin Bergström
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden