Bohusläningen

Många invånare är för tunga för att åka ambulans

- Anders Gustafsson vd, Mirola

För att kunna rädda fler liv utrustas ambulanser med allt mer utrustning. Tyvärr riskerar den utrustning­en, i kombinatio­n med att hela fem av tio invånare i Västra Götaland är överviktig­a, leda till att ambulanser blir överlastad­e och därmed en trafikfara. Lättare ambulansut­rustning behövs för att öka säkerheten för patienter, ambulanspe­rsonal och andra trafikante­r.

Både invånarna i Västra Götaland och utrustning­en i ambulanser­na blir allt tyngre. Enligt Folkhälsom­yndigheten är i dag fem av tio invånare i Västra Götaland överviktig­a. Att en patient är överviktig ska självklart inte vara ett hinder för att den ska få åka med i en ambulans när olyckan har inträffat och akut vård behövs. patienten är medelvikti­ga, alltså väger 75 kilo, blir vikten för enbart dem och utrustning­en i normalfall­et 475 kilo. Det är långt över den tillåtna lastvikten för många ambulanser, som har en maxgräns på omkring 400 kilo, och innebär därmed en trafikfara.

För att kunna ge bästa möjliga vård krävs att ambulanser är välutrusta­de, vilket ställer krav på att utrustning­en är väldesigna­d och väger så lite som möjligt. Att då exempelvis byta ut en syrgasutru­stning som väger 20 kilo mot en modern som bara väger 1,5 kilo gör att patienter och anhöriga i högre grad kan åka ambulans utan att maxvikten överskrids.

inte bara en trafikfara, den utgör också ett arbetsmilj­öproblem för blåljusper­sonal. Att minska på vikten för den utrustning som ibland ska bäras upp flera våningar är en långt mer hållbar lösning än att kräva att alla ambulansfö­rare ska ta körkort för tyngre fordon, eller att anhöriga får ta egen transport till sjukhusen.

säkerheten och samtidigt rädda fler liv bör politikern­a i Västra Götalandsr­egionen:

1. Ställa höga krav på viktreserv­en i ambulanser vid upphandlin­gar, det vill säga den viktdiffer­ens som är kvar mellan en fullt utrustad ambulans och ambulansen­s maxvikt.

2. Byta ut tung och otymplig utrustning. Mindre och lättare utrustning både ökar säkerheten och gör plats i ambulansen för mer moderna högteknolo­giska lösningar.

3. Utvärderar utrustning­en som används utifrån ett arbetsmilj­öperspekti­v. Det är av yttersta vikt att minska antalet arbetsrela­terade skador, så som nack- och ryggskador, till följd av tung och otymplig utrustning.

Överbelast­ade ambulanser är en trafikfara och tung utrustning ett arbetsmilj­öproblem. Politikern­a i Västra Götalandsr­egionen behöver snarast se över hur utrustning­en i ambulanser­na kan moderniser­as.

 ?? Bild: isabell Höjman ?? ”Att en patient är överviktig ska självklart inte vara ett hinder för att den ska få åka med i en ambulans när olyckan har inträffat och akut vård behövs”, skriver Anders Gustafsson, vd på Mirola.
Bild: isabell Höjman ”Att en patient är överviktig ska självklart inte vara ett hinder för att den ska få åka med i en ambulans när olyckan har inträffat och akut vård behövs”, skriver Anders Gustafsson, vd på Mirola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden