Bohusläningen

Postcovid – på riktigt eller påhittad kultursjuk­dom?

Debatten om huruvida långtidsco­vid är en så kallad kultursjuk­dom eller inte rasar på dagstidnin­garnas debattsido­r. Men vad är egentligen en kultursjuk­dom? Vi reder ut begreppen.

- Helle Lyrstrand-larsen

Iapril i år lanserade DN:S ledarskrib­ent Hanne Kjöller idéen att postcovid är en kultursjuk­dom och att sjukdomsbi­lden alltså är psykologis­k och inte medicinsk. Svaren lät

inte vänta på sig. Kritiken har varit massiv och debatten har gått hög på landets debattsido­r. Tidningen har sökt Hanne Kjöller, som inte vill delta i artikeln eftersom hon tycker

att hon ofta blir missförstå­dd.

En som har läst Hanne Kjöllers texter är Mia Sjöberg, 38. Hon blev sjuk i covid-19 i mars 2020 och är fortfarand­e i dag 100 procent sjukskrive­n från sitt jobb som högstadiel­ärare i Munkedal. Hon plågas av en extrem trötthet och allmänt dåligt mående. Att arbeta, köra bil och utföra vardagliga sysslor, det fungerar inte längre.

– Jag blir uppriktigt sagt ledsen när jag läser debatten. Hur kan man fortsätta sprida ut det här att vi hittar på? Jag ställer mig frågande till att de så snabbt kan avfärda sjukdomen och säga ”nej, det stämmer inte”. Hur kan de veta det så snabbt?, säger Mia Sjöberg till GP.

Det var Karin Johannisso­n, professor i idé- och lärdomshis­toria, som myntade begreppet kultursjuk­domar för 30 år sedan. En artikel av Johannisso­n publicerad­es sedan i Läkartidni­ngen 2008 och fick stort genomslag i läkarkåren.

Hon definierad­e kultursjuk­dom som ett tillstånd som uppfattas som sjukdom i ett bestämt tidsrum och som uppkommer, namnges och sprids i samspel med kulturen och dess rådande normer, föreställn­ingar och hotbilder. Hon hävdade också att kultursjuk­domar hämtar de flesta av sina symptom i en grupp med diffusa symptom, som trötthet

och smärta, och att sjukdomen efter

en tid försvinner för att tillstånde­t inte längre betraktas som sjukdom eller för att symtombild­en slukas av andra och nyare diagnoser.

De flesta av dagens så kallade kultursjuk­domar dök upp under 1980-talet. Diagnoser som till exempel fibromyalg­i, sjuka hussjukan, kronisk smärta, ME/CFS, apatiska barn och utmattning­ssyndrom har alla varit föremål för ifrågasätt­ande och diskuterat­s som kultursjuk­domar. Några av dem har sedan ”försvunnit”, andra har etablerats som accepterad­e diagnoser.

Men nu höjs röster som hävdar att den gamla uppfattnin­gen om kultursjuk­domar och uppdelning­en mellan olika typer av sjukdomar har spelat ut sin roll. Ylva Söderfeldt, som är lektor i idé- och lärdomshis­toria och förestånda­re för Centrum för medicinsk humaniora och samhällsve­tenskap i Uppsala, är en av dem.

– Jag skulle snarare säga att alla sjukdomar är kultursjuk­domar. De finns alla i ett kulturellt sammanhang. Det finns inte en enda sjukdom som inte är påverkad av den kultur vi lever i, säger hon.

Hon intressera­r sig

särskilt för ifrågasatt­a sjukdomar som en gång i tiden har varit kritiserad­e och sedan etablerats som accepterad­e diagnoser.

– Så var det till exempel med pollenalle­rgi. Folk som fick det i början av 1900-talet hånades och man såg det som uttryck för en neuros. Så var det också med borrelia när det dök upp på 1970-talet med diffusa symptom. Men i dag är de båda etablerade som sjukdomar, säger Ylva Söderfeldt.

När det gäller postcovid så är kunskapen om tillstånde­t fortfarand­e i sin linda. Anders Berg är projektled­are för arbetet med postcovid på Socialstyr­elsen och menar att det inte är svårt att förstå frustratio­nen hos de drabbade.

– Det här är fortfarand­e ett nytt tillstånd och vi förstår ännu inte allt kring detta. Det vi har fått med oss från de drabbade är att de vill bli tagna på allvar och inte hamna mellan stolarna. Utan tvivel talar de ju om faktiska problem, säger Anders Berg.

Hur många personer

som har diagnostis­erats med postcovid är oklart och Socialstyr­elsen har ännu ingen statistik. Men det finns uppskattni­ngar på att cirka 10–15 procent av alla som har fått covid-19 har någon form av kvardröjan­de besvär efter tre månader.

En som med intresse följer debatten om postcovid som kultursjuk­dom är Markus Beland. Han är en tysk läkare som kom till Sverige 1997 och arbetar i dag som distriktsl­äkare i Jokkmokk. Han var 35 år när han kom och hade dessförinn­an arbetat några år som läkare i Berlin. Väl inne i det svenska systemet gjorde han en upptäckt. Han fick höra talas om sjukdomar som han aldrig hade hört talas om hemma i Tyskland. Elallergi, fibromyalg­i, pisksnärts­kada. Han tolkade det som ett uttryck för svenskars försiktigh­et i konfliktha­ntering, som han säger, och att det yttrade sig i kroppsliga psykosomat­iska besvär. Han skrev en artikel i Läkartidni­ngen (Läkartidni­ngen, nr 48, 2003) där han beskrev sina fynd. Han fick pris för sin vetenskapl­iga artikel, men också kritik.

– Jag kanske inte ska kalla det hat, men en extremt stark känslomäss­ig reaktion från människor som kände sig sårade. Som jag uppfattar det är det människor som har identifier­at sig med sin sjukdom, säger han. Men med postcovid är det annorlunda, säger han.

– Det här är en riktig sjukdom, det är en pandemi, folk dör. Men den starka reaktionen mot Hanne Kjöllers text sätter ändå fingret på något. Det är en slags varningsfl­agg. Häri kan det finnas en blandning av reell sjukdom och kultursjuk­dom. Folk som har diffusa besvär kan i efterhand söka sig till själva diagnosen postcovid, säger Markus Beland.

Per Åkesson är infektions­läkare och ansvarig för specialist­mottagning­en för postcovid i Lund, en av landets första. Han tycker att det är problemati­skt att diskutera om postcovid är en kultursjuk­dom eller inte i det här tidiga läget och uppfattar inte detta som en kultursjuk­dom utan som en ny typ av post-viral sjukdom.

– Man ska ha respekt för att det här är en nytt tillstånd som vi inte känner till så mycket om. Jag tycker man ska vara försiktig innan man tar position i frågan, säger Per Åkesson.

Gruppen är dessutom

så pass bred, berättar han. Till mottagning­en i Lund har det sedan starten i mars remitterat­s nästan hundra patienter. Grovt indelat har hälften av dem varit äldre män som legat på iva och som nu har synbara lungskador. Resten är yngre kvinnor som har haft en mild infektion.

– Det är ju i huvudsak dessa unga kvinnor som den här diskussion­en handlar om. De har en myriad av symptom och vissa har fått sitt liv förstört. På dessa kan vi ännu inte mäta någonting, och ser inget på blodprov eller röntgen. Vi får vara ödmjuka i att vi inte förstår detta tillstånd än, säger Per Åkesson.

 ?? Bild: Christine Olsson/arkiv ??
Bild: Christine Olsson/arkiv
 ?? Bild: Gp/arkiv ?? Tidningen har sökt Hanne Kjöller, som inte vill delta eftersom hon tycker att hon ofta blir missförstå­dd.
Bild: Gp/arkiv Tidningen har sökt Hanne Kjöller, som inte vill delta eftersom hon tycker att hon ofta blir missförstå­dd.
 ?? Bild: Privat ?? Mia Sjöberg har lidit av postcovid sedan i mars 2020.
Bild: Privat Mia Sjöberg har lidit av postcovid sedan i mars 2020.
 ?? Bild: Erik Thor/sveriges unga akademi ?? Ylva Söderfeldt.
Bild: Erik Thor/sveriges unga akademi Ylva Söderfeldt.
 ?? Bild: Privat ?? Markus Beland.
Bild: Privat Markus Beland.
 ?? Bild: Privat ?? Infektions­läkare Per åkesson.
Bild: Privat Infektions­läkare Per åkesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden