Bohusläningen

Statsstöd till trikintest av vildsvin glädjer jägare

- Ulf Blomgren

Regeringen har beslutat om att införa statligt stöd för att vildsvinsk­ött ska undersökas för trikiner. Något som välkomnas av jägare.

Regeringen har beslutat om statligt stöd för att vildsvinsk­ött ska undersökas för trikiner, något som kan skynda på en ökad efterfråga­n på köttet.

– Äntligen händer det något tydligt i den här frågan som kan öka efterfråga­n på det här utmärkta köttet, säger riksdagsle­damot Johan Hultberg (M).

Debatten om vildsvinsf­rågan har pågått länge och från flera håll har det förts fram förslag om att göra det enklare för jägare att sälja köttet. Johan Hultberg, riksdagsle­damot för Moderatern­a och ersättare i Tanums kommunfull­mäktige, skrev i höstas en motion där han föreslog att Tanums kommun ska servera lokalt vildsvinsk­ött.

– Det känns jättebra att vi tänker i samma banor, säger Johan Hultberg efter torsdagens bud från regeringen om att så kallade vilthanter­ingsanlägg­ningar ska kunna söka statligt stöd för att utföra testerna av vildsvin.

Analyserna ska utesluta att köttet är infekterat av trikiner eller förorenat med radioaktiv­t nedfall. Laboratori­erna som utför testerna ska kunna söka stödet av Livsmedels­verket från och med den 1 juli, skriver Livsmedels­verket i ett pressmedde­lande.

”Varje enskild jägare behöver inte ansöka om subvention­en. Livsmedels­verket betalar direkt till laboratori­erna för analys av trikiner

och cesium-137 som utförts åt jägare, skriver myndighete­n.

Beslutet att täcka kostnaden är ett av de grepp som regeringen hoppas ska bidra

till färre vildsvin, färre uppbökade åkrar och odlingar, minskat antal viltolycko­r och mer vildsvin på tallriken.

Morgan Andersson är ordförande i Svenska jägareförb­undet Västra Götaland Väst och han är positiv till beskedet.

– Vi vet ju att avskjutnin­gen måste öka och att det här köttet är utmärkt. Kanske kan vi öka efterfråga­n på det här viset, säger han.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? En ständigt ökande stam av vildsvin ställer till med bekymmer i både Bohuslän och dalsland.
Bild: Stefan Bennhage En ständigt ökande stam av vildsvin ställer till med bekymmer i både Bohuslän och dalsland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden