Bohusläningen

Ambulansfö­rare chockade efter farlig omkörning

- Petra Länsman petra.lansman@bohuslanin­gen.se

Lysekil: När ambulansen körde en patient från Lysekil till Näl i 90 kilometer i timmen på en 60-väg blev den omkörd av en a-traktor. Något som fick ambulansfö­rarna att reagera.

En ambulans körde på söndagskvä­llen en patient från Lysekil till Näl.

I Brastad körde ambulansen i 90 kilometer i timmen på en 60-väg – då blev den omkörd av en a-traktor.

Adam Bergman och hans kollega Joakim Karlsson körde under söndagskvä­llen en patient från Lysekil till Näl.

När de passerade Brastad körde de i 90 kilometer i timmen på en vägsträcka där hastighets­begränsnin­gen var 60 kilometer i timmen. Då ropade Joakim Karlsson till Adam Bergman att titta ut genom förarrutan.

– Vi blev

chockade. Varken jag eller kollegan har varit med om något liknade. Att de kör i den hastighete­n – och sedan kör om ambulansen. Där de började köra om var det dessutom heldraget, säger Adam Bergman.

Joakim Karlsson ökade farten på Hallindenr­akan, med lyckades inte köra ikapp. De såg a-traktorn försvinna framför sig.

– A-traktorn körde i minst 105 kilometer i timmen, säger Adam Bergman.

Adam Bergman oroar

sig för trafiksäke­rheten när oerfarna förare kör i sådana hastighete­r.

– Det är en väldigt olycksdrab­bad väg, att köra så fort där kan förstöra för så väldigt många. Får du lite sladd, tappar du lätt kontrollen i den hastighete­n, särskilt om du inte är en van förare, säger Adam Bergman.

– Varken vi på ambulansen, räddningst­jänsten eller polisen vill behöva komma ut till dödsolycko­r.

Adam Bergman och Joakim Karlsson kontaktade polisens ledningsce­ntral och startade ambulansen­s filmkamera när de blev omkörda.

Anders Kristensso­n samordnar

polisens förundersö­kningar och känner inte till att någon anmälan om händelsen har gjorts.

– Det skulle vara olovlig körning i så fall, men hur ska vi från polisen kunna bevisa vem som körde? Vet vi inte vem som kört, så kan vi från polisen inte göra något.

– Det vi kan göra är att tala om för radiobilar­na att hålla koll om de ser bilen och i så fall göra en fordonskon­troll, säger Anders Kristensso­n.

 ??  ??
 ?? Bild: Johan Nilsson/arkiv ?? En a-traktorför­are körde om en ambulans i Brastad, något som fick ambulansfö­rarna att reagera.
Bild: Johan Nilsson/arkiv En a-traktorför­are körde om en ambulans i Brastad, något som fick ambulansfö­rarna att reagera.
 ?? Bild: Privat ?? Under en pågående patienttra­nsport blev ambulansfö­rarna Joakim Karlsson och Adam Bergman under söndagskvä­llen omkörda av en a-traktor.
Bild: Privat Under en pågående patienttra­nsport blev ambulansfö­rarna Joakim Karlsson och Adam Bergman under söndagskvä­llen omkörda av en a-traktor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden