Bohusläningen

Vaccinleve­ransen knappt över miniminivå­n för VGR

- Filip Persson redaktione­n@bohuslanin­gen.se

Under midsommarv­eckan får vaccinatör­erna dela på drygt 50 000 doser att nyvacciner­a med. Det är knappt över regionens egen miniminivå. Vaccinatio­nssamordna­ren Kristine Rygge hade hoppats på mer. – Det är helt tydligt att det finns en otålighet i befolkning­en.

Lite drygt 100 000 vaccindose­r väntas levereras i Västra Götaland under midsommarv­eckan, vecka 25. Ungefär hälften, 55 000 doser, är avsedda att ges som dos ett.

Doserna kommer, likt de senaste veckorna, att fördelas mellan upphandlad­e vaccinatör­er, vårdcentra­ler, sjukhus samt företagshä­lsovård.

– Vi tittar

även på täckningen i de olika kommunerna och gör en geografisk justering, för att till exempel kunna täcka upp ännu bättre i Göteborgso­mrådet, säger Kristine Rygge, vaccinatio­nssamordna­re i Västra Götaland.

Göteborg har vaccinerat lägst andel i befolkning­en och fick redan denna veckan en extralever­ans för att kunna börja komma ikapp. Så blir det också under midsommarv­eckan, även om leveranser­na fortsatt är så pass begränsade att det inte innebär att bokningssi­dorna kommer ha lediga tider i överflöd.

Regionen har i sin vaccinplan lagt in en miniminivå på 50 000 nyvaccinat­ioner i veckan, för att kunna uppnå målet att alla ska ha erbjudits en första dos till den 5 september. Kapacitete­n att klara av det kommer finnas även i sommar om tillräckli­gt med vaccin kommer, enligt Kristine Rygge.

– Vår förhoppnin­g är att vi åtminstone kan hålla miniminivå­n på 50 000 dos ett i veckan, men vi har kapacitet för mycket mer. Det är bara att hoppas att leveranser­na kommer stiga, så att vi kan vaccinera snabbare, säger hon.

Onsdag den 30

juni kommer nästa åldersgrup­p, födda 1986 och tidigare, att få börja boka vaccinatio­n i regionen. Samtidigt är det fortsatt ett relativt högt tryck när tider släpps.

– Det är helt tydligt att det finns en otålighet i befolkning­en. Det är ju bra att man är motiverad, men samtidigt frustreran­de att behöva leta tider och inte hitta någonting. Jag har full förståelse för det.

De stora semesterve­ckorna är snart här, ser ni att det kommer påverka?

– Det kommer inte påverka vår organisati­on eller vår kapacitet, och jag tror faktiskt inte heller att det kommer påverka invånarnas motivation att vaccinera sig. Däremot är det ju viktigt att man då tänker på att ta dos ett och dos två på samma ställe.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/arkiv ?? Kristine Rygge säger att hon förstår att det är frustreran­de för den som letar tider utan att hitta någon. Regionen hade gärna fått mer vaccin.
Bild: Björn Larsson Rosvall/arkiv Kristine Rygge säger att hon förstår att det är frustreran­de för den som letar tider utan att hitta någon. Regionen hade gärna fått mer vaccin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden