Bohusläningen

Ung man förd till sjukhus efter att ha andats in avgaser

- Louise Jungmalm louise.jungmalm@lokaltidni­ngensto.se 0300-681868

En ung man fick föras till sjukhus efter att ha andats in farliga avgaser. En annan man stod medtagen med sotigt ansikte i närheten. Enligt ungdomarna är det en trend som handlar om att just sota ner sig. Nu varnar polisen för de livsfarlig­a konsekvens­erna.

När polisen larmades till fritidsgår­den i Häggvall på Tjörn på fredagskvä­llen var de inte beredda på vad de skulle mötas av.

Personalen på fritidsgår­den hade ringt dem och patrullen uppfattade det som att någon hade blivit för full, men när de kom fram var ambulansen redan där och en ung man fördes till sjukhus.

Han var svart i ansiktet av sot, och situatione­n var så allvarlig att ambulanspe­rsonalen inte kunde stanna och förklara den för polisen, för de måste åka till sjukhuset direkt.

Den unge mannen

var svart i ansiktet av sot och hade medvetet andats in avgaser.

”Vi står där lite förbluffad­e och tittar på varandra och jag tror vi bägge tänker ’Andats in avgaser medvetet, varför då?!?!’”, har polisen skrivit i ett inlägg på Facebook, där de nu varnar för den nya trend som påstås pågå bland unga.

Inlägget har fått stor spridning och polisen i Stenungsun­d,

Tjörn och Orust hoppas nu att både ungdomar och deras föräldrar ska förstå allvaret.

– Vi vill upplysa vårdnadsha­vare. Det här är en livsfarlig lek, säger Kent Halldin, gruppchef för områdespol­isen i Södra Fyrbodal.

Enligt polisen är

trenden större i andra delar av Sverige, och enligt Kent Halldin är det första gången de stöter på den i södra Fyrbodal.

– Jag tror inte syftet är att få i sig avgaser, utan att bli sotig i ansiktet. Och man ska bli så sotig som möjligt. Jag har ingen aning om varför de gör detta.

Fenomenet kallas sotning, och innebär att man håller sitt ansikte bakom ett avgasrör samtidigt som någon gasar så att man får avgaserna i ansiktet. Men när man sotar ner sig riskerar man också att andas in livsfarlig­a gaser, som kolmonoxid.

Det ämne i kroppen som transporte­rar syre binder sig lättare till kolmonoxid, vilket gör att man lätt kan få syrebrist om man andas in det. Syrebrist kan leda till mycket allvarliga skador.

Förutom att det kan leda till livsfara kan det också vara brottsligt, upplyser polisen i sitt inlägg. I Värmland utreds ju nu ett fall av så kallad sotning som misshandel. Händelsen i Häggvall har däremot inte resulterat i någon anmälan.

– Framför allt handlar det om liv och hälsa, men sedan kan det i svallvågor­na av det här även komma in anmälninga­r och man kan driva en förundersö­kning om det finns de förutsättn­ingarna. Om någon blir tvingad till det här kan det vara misshandel, säger Kent Halldin.

Den unge mannen

som fick föras till sjukhus från Häggvall i fredags ska under omständigh­eterna må bra. Enligt polisen har läkare dock sagt att han hade tur och att det kunde ha slutat mycket värre.

– Ja, han har haft en väldig tur. Det här är helt livsfarlig­t, säger Kent Halldin.

Vi vill upplysa vårdnadsha­vare. Det här är en livsfarlig lek.

Kent Halldin

gruppchef för områdespol­isen i Södra Fyrbodal

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt/arkiv ?? Efter ett fall i Häggvall vill polisen varna för de livsfarlig­a konsekvens­er den nya sottrenden kan få.
Bild: Pontus Lundahl/tt/arkiv Efter ett fall i Häggvall vill polisen varna för de livsfarlig­a konsekvens­er den nya sottrenden kan få.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden