Bohusläningen

Statsvetar­e: Processen kommer gå fortare den här gången

-

POLITIK

Att Stefan Löfven (S) röstades ned överraskar inte statsvetar­na.

Men sannolikhe­ten för att det leder till en ny borgerlig regering är inte stor, enligt statsvetar­e Johan Hellström.

– Den är mindre än att vi åter får se Löfven som statsminis­ter, säger han.

Vänsterpar­tiet har genomfört det som sades i januari 2019, då partiet i samband med att Löfven släpptes igenom underströk att punkten om marknadshy­ror aldrig skulle accepteras.

Misstroend­eomröstnin­gen i riksdagen talar också sitt tydliga språk – Löfven föll med siffrorna 181 mot 109. Inte oväntat, enligt Johan Hellström, docent i statsveten­skap vid Umeå universite­t som forskar om regeringsb­ildning. Nu väntar troligtvis en lösning som har stora likheter med den förra regeringen, säger han.

– Ja, misstroend­eomröstnin­gar kan ha effekten att låsa upp de låsningar som partierna har, säger och fortsätter:

– Framför allt nu när januariavt­alet enligt parterna är dött, då finns det inget avtal att förhålla sig till längre.

Beskedet om huruvida

det blir extraval eller inte kan dröja. Efter misstroend­eförklarin­gen har Stefan Löfven en vecka på sig att ta ställning till sina två alternativ: att välja att avgå eller utlysa extraval.

– Nu får vi avvakta, säger Jenny Madestam, statsvetar­e vid Södertörns högskola.

Vilken regering kommer vi få?

– Man får titta lite på mandatförd­elningen i riksdagen. Om Centerpart­iet skulle kunna rösta för Stefan

Löfven som statsminis­ter, då skulle det innebära att S, V, MP och C gemensamt skulle ha fler mandat, en majoritet i förhålland­e till alternativ­et, säger hon till TT.

– Om inte den koalitione­n kan komma överens så tycks det som att Kristersso­n skulle kunna bli vald till statsminis­ter i stället.

Många väljare har

det förra valets utdragna process i färskt minne. Men att det skulle ta 134 dagar till en ny regering den här gången är inte troligt, säger Madestam.

– Nej, det kommer gå fortare den här gången. (TT)

 ??  ??
 ?? Foto: Claudio Bresciani/tt ?? Misstroend­eomröstnin­gen i riksdagen sluatde med att statsminis­ter Stefan Löfven (S) föll med siffrorna 181 mot 109. Nu har han en vecka på sig att ta ställning till sina två alternativ: att välja att avgå eller utlysa extraval.
Foto: Claudio Bresciani/tt Misstroend­eomröstnin­gen i riksdagen sluatde med att statsminis­ter Stefan Löfven (S) föll med siffrorna 181 mot 109. Nu har han en vecka på sig att ta ställning till sina två alternativ: att välja att avgå eller utlysa extraval.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden