Bohusläningen

Porträttet Gun Daneberg hittade tillbaka efter makens dödsolycka

- Henrik Lundbjörk henrik.lundbjork @bohuslanin­gen.se

Mitt i livet omkom maken i en bilolycka och Gun Danebergs tillvaro rasade samman. Det tog henne flera år att hitta tillbaka, men då till ett nytt liv. Sorgearbet­et har också hjälpt henne i jobbet som begravning­sentrepren­ör, där hon vid 76 år fortfarand­e är aktiv.

Att kliva in genom dörren på Danebergs begravning­sbyrå i Uddevalla är lite som att komma in i någons vardagsrum. På ena väggen hänger tavlor med guldram,

och på golvet står ett bord, två

fåtöljer och en soffa av äldre snitt. Hemtrevlig­t, ljust och med en känsla av att rummet bär på otaliga historier och livsöden.

– När jag började skulle det vara mycket draperier och mörkt inne på begravning­sbyrån. Så ville inte jag ha det,

så det första jag gjorde när jag flyttade in i den här lokalen var att måla vitt, säger Gun Daneberg.

Det senaste året har varit speciellt, av många skäl. Gun upplever att det har varit mer att göra, mycket på grund av att arbetsvill­koren helt kastats om – hålla avstånd, begravning­ar med högst 20 personer, öppen kyrka för personer utanför familjen och så vidare.

– Det har känts fattigt att inte ta i hand och vara nära de man hjälper. Och vissa har

haft svårt att hantera hela situatione­n. Människor som drabbas av sorg är inte riktigt sig själva. Men jag har försökt att göra stunden så fin som möjligt för alla.

Gun fyllde 76 år i våras och har fattat beslutet att inte tänka särskilt mycket på framtiden och hur länge hon

ska hålla på. I december 1998

öppnade hon begravning­sbyrån i Uddevalla, och efter att ha flyttat till Vårgårda öppnade hon även där 2002. Tiden fördelas jämnt mellan orterna.

Driven har hon alltid varit. Redan som 23-åring köpte hon och dåvarande maken

Gunnar en speceriaff­är och kiosk i deras älskade Grundsund. Guns pappa var snickare och hjälpte till att fixa, precis som han gjorde när paret skulle flytta ihop.

– Vi hade köpt min farmor och farfars hus. Vi var ju bara två ungar som hade bråttom att gifta oss och flytta. Det var mycket att fixa och naiv som man var sa jag att vi inte behövde något kök eftersom vi inte skulle vara hemma så mycket... Pappa visste bättre.

Men att hon

skulle sluta som begravning­sentrepren­ör är, om man frågar Gun, egentligen helt osannolikt.

– Tidigare var jag så oerhört rädd för döden och tänkte att det måste vara något fel på de som vill jobba med det här. I början höll jag för ögonen när jag gick förbi kistlagret, det tog väl ett halvår innan det släppte.

Sedan hon startade egen byrå har målet alltid varit att göra det så bra som möjligt för människor i en svår situation. Oavsett om det innebär att hon tar emot i lokalen på Västerlång­gatan eller gör hembesök. Tidigare erfarenhet­er på andra begravning­sbyråer fick henne att vilja gå sin egen väg.

– Det här ska inte ses som en köp- och säljverksa­mhet,

och jag hade inte samma tanke om begravning­sbyrån som sådan på mina tidigare arbetsplat­ser. Man kan väl säga att jag blev obekväm, minst sagt, och därför valde jag att sluta.

– Mitt jobb är att hjälpa de människor som kommer hit. Det första samtalet kan ta tre timmar, och det måste det få göra. De behöver någon som bara lyssnar.

Och hon vet mycket väl vad de går igenom.

För 32 år sedan omkom maken Gunnar i en bilolycka. Kvällen när två poliser knackade på och höll upp makens körkort framför henne är ett traumatisk­t minne som etsat sig fast.

– Vi var ju mitt i livet, och det kunde inte bli mer fel.

Gun stod plötsligt ensam med ett företag som de nyss hade köpt, hus och två barn i tonåren. Livet rasade samman fullständi­gt, och det tog många år att komma tillbaka. Hon hade mörka tankar och la ner hela sin själ i arbetet för att slippa tänka på annat. Till slut vände det.

Hon träffade en ny man, Lennart, som hon så småningom flyttade ihop med. Tanken var först att hitta ett nytt hus i Grundsund – att bo kvar var förknippat med för många minnen – men inget blev ledigt. I stället blev det en gård i Lennarts hemstad

Vårgårda som fick bli Guns nya hem.

– Ur rädsla och kaos blev det ändå något bra. Jag trodde att allt hade rasat, men jag

fick kraften att gå vidare. Jag

är så tacksam för att jag träffade Lennart och har fått ett nytt liv. I dag är det så naturligt, när vi pratar om morfar och farfar med barnbarnen frågar de ”menar du här eller i himlen?”.

Att själv ha upplevt svår sorg tror hon kan vara en fördel i sitt jobb, då det finns en större förståelse för de människor hon möter. Men

det finns vissa saker som inte

går att fjärma sig från.

– Jag vet hur de känner, vilken fas de är i sorgearbet­et och vad de ska gå igenom. Men jag lär mig aldrig att hantera när barn och ungdomar har gått bort. Jag lever mig mycket in i det men har lärt mig att sätta stopp och låta alla andra tankar vara positiva. Jag tror att man måste vara en positiv person för att kunna jobba med det här.

Gun har under sina drygt 30 år i branschen stött på en del motstånd, främst från präster. Hon tror att det dels har att göra med att hon är kvinna, dels för att hon går utanför ramarna och inte gör allt på traditione­llt vis.

– Jag var bland de första kvinnorna när jag började, och det var väl inte så populärt.

Även om Gun inser att slutet på arbetslive­t inte ligger alltför långt bort i fjärran saknas det inte mål och drömmar.

– Om jag hinner med det vill jag gärna bli borgerlig vigselförr­ättare. Det har legat i bakhuvudet i många år. Nu väger jag väl lite om jag kommer att engagera mig lika mycket i bröllopet som

jag gör med begravning­arna, säger hon.

Om jag hinner med det vill jag gärna bli borgerlig vigselförr­ättare.

Gun Daneberg

 ??  ?? Att Gun Daneberg skulle bli begravning­sentrepren­ör är egentligen ganska otroligt med tanke på hennes tidigare inställnin­g till yrket. ”Jag var så oerhört rädd för döden och tänkte att det måste vara något fel på de som vill jobba med det här”, säger hon.
Att Gun Daneberg skulle bli begravning­sentrepren­ör är egentligen ganska otroligt med tanke på hennes tidigare inställnin­g till yrket. ”Jag var så oerhört rädd för döden och tänkte att det måste vara något fel på de som vill jobba med det här”, säger hon.
 ?? Bilder: Henrik Lundbjörk ??
Bilder: Henrik Lundbjörk
 ??  ?? Den hemtrevlig­a lokalen på Västerlång­gatan i Uddevalla har varit Gun Danebergs arbetsplat­s de senaste 22 åren. Att hon fyllde 76 i våras tar hon med ro – så länge hon får vara frisk och klarar av jobbet vill hon fortsätta.
Den hemtrevlig­a lokalen på Västerlång­gatan i Uddevalla har varit Gun Danebergs arbetsplat­s de senaste 22 åren. Att hon fyllde 76 i våras tar hon med ro – så länge hon får vara frisk och klarar av jobbet vill hon fortsätta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden