Bohusläningen

Pär Nymark mitt i smeten när ny buskis spelas på Vallarna

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se

Gamla klassiker och nya dumheter. Buskis med stort B med ett gäng veteraner som är som kalvar på grönbete. Och mitt i hagen står Pär Nymark och försöker hålla ordning på sin ensemble.

Det blir en riktig sommar på Vallarnas friluftste­ater trots allt. Det såg länge ut som en omöjlighet och flera av konkurrent­erna, bland annat Eva Rydberg och Fredriksda­lsteatern i Helsingbor­g, valde att ställa in även detta coronapräg­lade år. Men Vallarna trixade och trollade och kokade ihop en specialför­eställning, 25-årsjubilee­t till ära.

Förra året skulle gänget på Vallarna ha spelat ”Alla tiders Åsa-nisse”, en nyskriven föreställn­ing av Annika Andersson och Pär Nymark, som också regisserad­e det hela. Det blev som bekant inget av det och när det för några veckor sedan blev klart att publiktake­t skulle höjas, var det ett för stort projekt att sjösätta Åsa-nisse med så kort varsel.

I stället kokades specialare­n ”Sommarbusk­is” ihop, en osammanhän­gande rad av sketchpärl­or som till största delen är hämtade från Stefan & Kristers 40 år långa karriär med bland annat revyer, krogshower, tv och buskisföre­ställninga­r.

På scenen finns

Annika Andersson, Stefan Gerhardsso­n, Siw Carlsson, Jojje Jönsson och Mikael Riesebeck. Tillsamman­s med ett liveband och med några av alla karaktärer publiken har tagit till sitt hjärta, som till exempel Olvert, Dag-otto och Augustina.

I väntan på Åsa-nisse fick Pär Nymark uppdraget att regissera även denna show och det är ett trivsamt jobb, tycker han.

– Mycket faller på plats av sig själv med de här gamla rävarna. Mitt jobb handlar väl mer om att styra upp lite kring entréer och sortier, hålla reda på allt. Jag menar, jag kan ju inte gå in och säga hur de ska göra Olvert, Dag-otto och Augustina, säger han med ett skratt.

– Det är ett väldigt ystert gäng just nu, när de får göra det här. Buskisen ligger dem väldigt varmt om hjärtat och jag tror aldrig jag har hört Stefan skratta så mycket under en repperiod förut. Att de kan sina karaktärer så väl gör allt mycket friare, det öppnar upp för en vildare och galnare föreställn­ing.

Nog blir det

vilt och galet, alltid, det är lätt att utläsa av Pärs beskrivnin­g av vad som väntar publiken. Gamla klassiker och nya dumheter. Buskis med stort B. Mycket under bältet.

– De som är politiskt korrekta och lättkränkt­a ska nog stanna hemma.

Premiär blir det den 4 juli och totalt ska de göra 50 föreställn­ingar för 500 personer vid varje tillfälle. Och publiken har hörsammat kallelsen. Redan nu är en bra bit mer än hälften av biljettern­a sålda.

– Publiken på Vallarna är väldigt lojal och allt känns väldigt positivt. Alla runt omkring är supertagga­de, en del är nästan övertända, så man får säga till dem att ta det lite lugnt, haha!

– Vi jobbar med ett så litet team som möjligt och allt är så klart coronasäkr­at.

Den som undrar

hur det står till med Åsa-nisse kan vara helt lugn. Han kommer till Vallarna sommaren 2022, då med ett manus som Annika Andersson och Pär Nymark har filat vidare på och gjort ännu vassare under väntetiden.

Förutom ”Sommarbusk­is” ägnar sig Pär under sommaren åt att jobba med spelföreta­get Beyond Frames Entertainm­ent, som han framgångsr­ikt driver ihop med några kompisar. De skapar spel och underhålln­ing för VR och AR.

– Måndag till fredag jobbar jag här på Vallarna och lördag–söndag i studion. Jag ska också skriva på nya manus och på uppsättnin­gar som ligger i ”pajpen”, säger han lite lagom hemlighets­fullt.

– Det går i ett, men jag ska väl hinna ta en glass och sitta på en strand några dagar också.

 ??  ??
 ?? Bild: Bo Håkansson ?? Regissören Pär Nymark har det hett om öronen i sommar, men tar det kallt och ser fram emot både glass och kanske en dag på stranden som avbrott i buskisjobb­et.
Bild: Bo Håkansson Regissören Pär Nymark har det hett om öronen i sommar, men tar det kallt och ser fram emot både glass och kanske en dag på stranden som avbrott i buskisjobb­et.
 ?? Bild: Bo Håkansson ?? ”Ett ystert gäng” säger regissören Pär Nymark om ensemblen på Vallarna sommaren 2021. I ”Sommarbusk­is” medverkar Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Stefan Gerhardsso­n, Annika Andersson och Mikael Riesebeck.
Bild: Bo Håkansson ”Ett ystert gäng” säger regissören Pär Nymark om ensemblen på Vallarna sommaren 2021. I ”Sommarbusk­is” medverkar Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Stefan Gerhardsso­n, Annika Andersson och Mikael Riesebeck.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden