Bohusläningen

Bakgrund: Kulusevski­s otumlande veckor

-

25 maj: Dejan Kulusevski ansluter till Em-lägret i Båstad, men tränar inte kollektivt.

26 maj: Kulusevski går in i träningen med ett gäng andra spelare som fått extra ledighet: Emil Forsberg, Robin Quaison, Karl-johan Johnsson, Pierre Bengtsson och Jens Cajuste. Senare på kvällen deltar Kulusevski på en presskonfe­rens tillsamman­s med Alexander Isak.

28 maj: Andersson släpper startelvan till landskampe­n mot Finland. Kulusevski börjar på bänken

29 maj: Sverige vinner med 2—0. Kulusevski byts in i den 77:e minuten.

2-3 juni: Kulusevski är med på träningarn­a på Friends arena sedan landslaget samlats på nytt. Spelare och ledare fick några dagar ledigt mellan lägren i Båstad och Stockholm.

4 juni: Landslagss­tjärnans senaste covidtest visar spår av smittan och han isoleras. Efter analys och nytt test friskförkl­aras Kulusevski. Landslaget skjuter på träningen för att han ska kunna delta.

5 juni: Kulusevski startar på topp bredvid Alexander Isak i 3—1-segern mot Armenien.

8 juni: Landslaget anländer till Em-basen i Göteborg. En presskonfe­rens flyttas hastigt. Janne

Andersson, landslagsc­hefen Stefan Pettersson och landslagsl­äkaren Anders Valentin ser allvarliga ut. De kommer med beskedet att Kulusevski testats positivt och är kvar i isolering i Stockholm. Han missar premiären mot Spanien och hans Em-medverkan är i fara. – Det finns gott hopp om att han inte har smittat några andra spelare, säger Anders Valentin. Någon timma senare står det klart att Kulusevski sannolikt smittat lagkamrate­n Mattias Svanberg.

Landslaget, som får kritik för valet att ge spelare och ledare ledigt efter lägret i Båstad, inför betydligt tuffare restriktio­ner.

9 juni: Janne Andersson kommentera­r den video som spridits på sociala medier och som visar Kulusevski på en middag inomhus med ett flertal personer.

– Jag tycker inte det var ett bra beslut. Hans smitta kommer med all säkerhet inte därifrån. Utan det är en anhörigsmi­tta. Han hade träffat den personen oavsett om det varit den här ledigheten eller om han hade gått in i truppen. Det är hur som helst jättetråki­gt. Dejan är jätteledse­n över det här och beklagar hela situatione­n, säger Andersson.

10 juni: Ledningen bestämmer

sig för att etablera en ”reservbubb­la” i Göteborg. Jacob Rinne, Mattias Johansson, Joakim Nilsson, Niklas Hult, Jesper Karlsson och Isaac Kiese Thelin gör sig redo för att ansluta till Em-truppen om så behövs.

Landslaget flyger till Sevilla. Kvar i Sverige är Kulusevski 12 14 juni: juni: och Svanberg.

Em-truppen spikas. Båda får vara kvar och spelarna i reservbubb­lan åker hem. Efter 0—0 i premiären mot Spanien ger Janne Andersson positiva besked om Kulusevski.

– Dejan har varit frisk i flera dagar. Vi ska göra ett sista test så att det är 100 procent klart. Vi räknar med att Dejan ansluter på onsdag.

16 juni: Kulusevksi checkar in på Em-basen i Göteborg och genomför ett träningspa­ss.

17 juni: Tränar kollektivt med laget för första gången på nästan två veckor.

18 juni: Är med i matchtrupp­en mot Slovakien, värmer upp men får inte göra ett inhopp.

19 juni: Kulusevski får sällskap av Mattias Svanberg på Em-basen i Göteborg. Svanberg har friskförkl­arats.

21 juni: Kulusevski och Svanberg möter medierna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden