Bohusläningen

Rahm starkast på favoritban­an

- Martin Yngve TT

Jon Rahm stod upp när de andra föll och kunde spela hem US Open i golf. Själv hyllar han sin familj – och den store idolen Seve Ballestero­s.

– Det här är definitivt för Seve, jag vet att han ville vinna den här mer än någon annan tävling, säger Rahm.

Birdie på 17:e, birdie på 18:e. Med den avslutning­en kunde ingen hota Jon Rahm i US Open-golfen.

På sin favoritban­a Torrey Pines utanför San Diego tog den 26-årige spanjoren sin första majortitel – bara några veckor efter det att han testat positivt för covid-19 och i stor ledning fick hoppa av Pga-tävlingen i Ohio.

– Jag tror mycket på karma. Efter det som hände för ett par veckor sedan visste jag att något stort skulle hända. Jag visste bara inte att det skulle bli här, i dag, säger han i segerinter­vjun.

– Att mina föräldrar kunde komma hit och att jag kunde komma ut ur covidbubbl­an tidigt var viktigt. Men vad som hände där ute på banan? Det vet jag inte, jag var som i en egen värld, säger Rahm, som är Spaniens tredje majorvinna­re, efter Ballestero­s (fem majortitla­r) och Sergio García (US Masters 2017).

Bakom Rahm blev

det en dramatisk avslutning. Där Rahm spelade säkert och gjorde par efter par föll utmanarna bort i rask takt och segerstrid­en stod – in på sista hålet – mellan Rahm och Louis Oosthuizen.

Sydafrikan­en hade gått ut i delad ledning, och höll den via stabilt spel i 16 av söndagens hål. Men en bogey på 17:e tvingade honom till en eagle på avslutning­shålet för att kunna nå särspel. Och det blev en för svår uppgift.

Det var bara kulmen på en dramatisk söndag, där någon timme in på avslutning­sdagen tio spelare låg ett slag från ledningen. Men då kom verklighet­en ifatt flera av utmanarna.

Som regerande mästaren Bryson Dechambeau, som lade utslag efter utslag i den tjocka ruffen och fick aldrig de nödvändiga birdiechan­serna.

Som fyrfaldige majorvinna­ren

Rory Mcilroy, som treputtade sig till en bogey på elvan och på hål 12 fick göra dubbla bunkerbesö­k innan det blev en dubbelboge­y – följt av en ny bogey på 13:e.

Eller som kanadensar­en Mackenzie

Hughes i ledarbolle­n, som för första gången hade tätkänning i en majortävli­ng och inte lär glömma dagen på länge. Åtminstone inte hål elva, där titeljakte­n slutade uppe i ett träd.

Hans utslag gick

alldeles för långt åt vänster, studsade på väg – rakt upp i ett träd där den blev liggande i grenverket. Ett pliktslag och en missad putt senare var Hughes ett hot mindre mot täten.

Eller då alltså – viktigast av allt – Louis Oosthuizen. När han på 18:e inte sänkte sitt inspel från drygt 60 meter var sydafrikan­ens sjätte andraplats i en major ett faktum.

För Rahm kom segern på samma bana där han 2017 tog sin första PGAseger och på samma plats där han för några år sedan friade till sin då blivande hustru Kelley Cahill – som nu tillsamman­s med nyfödde sonen Kepa fick se sin make ta sin hittills största golfseger.

– De är anledninge­n till att jag vann. Och att det bara skulle ske på en sådan här vacker plats, i en sådan här omgivning, det visste jag, säger Rahm.

Men vad som hände där ute på banan? Det vet jag inte, jag var som i en egen värld.

 ?? Bild: Marcio Jose Sanchez ?? ”Jag tror mycket på karma. Efter det som hände för ett par veckor sedan visste jag att något stort skulle hända”, säger Jon Rahm i segerinter­vjun.
Bild: Marcio Jose Sanchez ”Jag tror mycket på karma. Efter det som hände för ett par veckor sedan visste jag att något stort skulle hända”, säger Jon Rahm i segerinter­vjun.
 ??  ?? Jon Rahms boll lämnar bunkern på slutrundan­s 17:e hål.
Jon Rahms boll lämnar bunkern på slutrundan­s 17:e hål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden