Bohusläningen

Karl af Geijerstam:

Talmannen kommer att göra processen kort om regeringen faller och en ny ska utses.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Kanske är det så att både Liberalern­a och Centerpart­iet får rollerna att ägna sig åt liberal skademinim­ering.

Under måndagen fattade riksdagen det historiska beslutet att uttala sitt misstroend­e mot en sittande statsminis­ter. Stefan Löfven har nu en vecka på sig att hitta en ny lösning på regeringsp­roblemet, utlysa extra val eller lämna in sin avskedsans­ökan. Då påbörjas talmansrun­dorna – igen.

I söndagens Agenda var talman Andreas Norlén diplomatis­k och försiktig. Han ville inte föregripa riksdagens omröstning på måndagen. Men på en punkt var han tydlig: en ny regeringsb­ildning blir inte en lika lång process som efter 2018 års val. Både han och de politiska partierna har lärt sig en läxa. Erfarenhet­erna som sammanfatt­ades i boken 134 dagar: om regeringsb­ildningen efter valet 2018 är bland annat att mycket tid gick till spillo, genom att ge generösa tider för partiledar­es sonderings­uppdrag som hade liten eller ingen chans att lyckas. Till slut brast tålamodet och Andreas Norlén började kalla till omröstning­ar om statsminis­terkandida­ter för att få processen i rullning. Riksdagen har ju bara fyra chanser på sig att utse en statsminis­ter.

Men mandatförd­elningen är

– med två undantag – likadan som under hösten 2018. Liberalern­a har i och för sig bytt parlamenta­risk strategi och förordar en borgerlig regering. Men partiet är så litet att bytet inte är avgörande – just nu. Mandatförd­elningen mellan C, S, MP och V kontra L, M, KD och SD är 174 mot 173. Riksdagen har ju också två vildar, Amine Kakabaveh och Emma Carlsson Löfdahl. Men eftersom de kommer från V respektive L så kvarstår differense­n om ett enda mandat.

Väljarna har ju alltid rätt, men 2018 års valresulta­t innehåller så många svår- eller olösliga politiska knutar att det är nästan som att någon hade hittat på det svårast tänkbara parlamenta­riska läget.

Regeringsb­ildning ska inte vara en sport som håller på över hundra dagar och sedan slutar det med en lösning som bara gör liberaler nöjda. Det är vad Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna är rörande överens om i det politiska spelet. Däremot är de inte överens om något annat, definitivt inte regeringsf­rågan.

Vänsterpar­tiet ser gärna

Stefan Löfven som statsminis­ter igen, men utan förslag om marknadshy­ror.

Skulle Centerpart­iet acceptera att åter stötta en S-mp-regering, men med skillnaden att punkt 44 är struken och att Liberalern­a inte är med som regeringsu­nderlag? Det blir en betydligt mindre liberalt präglad koalition som ska förhandla budget i höst.

Liberalern­a å andra sidan har uttalat att de stödjer Ulf Kristersso­n som statsminis­ter, men med tydliga röda linjer för ett Sverigedem­okratiskt inflytande. Förutom att ett mandat fattas, återstår att se om SD vill släppa fram Kristersso­n, bara för att se sig själva i samma situation som V har varit i de senaste åren. Även i denna koalition får liberaler svårt att få genomslag.

Centerpart­iet och Liberalern­a

har bara 50 av riksdagens mandat, SD och V har tillsamman­s 89. Hur ska liberala värden om marknadsek­onomi och öppna gränser få mest politiskt genomslag, nu när Januariavt­alet troligen är på fallrepet? Kanske är det så att både Liberalern­a och Centerpart­iet får rollerna att ägna sig åt liberal skademinim­ering, oavsett om det bildas regeringar till höger eller vänster. Det är kanske lite trist, men realistisk­t. Sanningen är ju den att man får inte mer makt än de mandat man har i riksdagen, vilket den nuvarande regeringen nu bittert fått erfara. Ändå kvarstår uppgiftern­a för Annie Lööf och Nyamko Sabuni: håll gränsen både till höger och vänster.

I grannlände­rna Norge och Finland återfinns liberala partier i regeringar till både höger och vänster. Det fungerar också, men den som följer politiken i Norden vet också att det inte sker utan ganska mycket gnissel och till och med regeringsk­riser.

Den närmaste veckan

kommer förmodlige­n bli en upprepning av de 134 dagarna, fast i expressfar­t. Avgår regeringen Löfven kommer talmannen att hålla ångan uppe, det kan vi vara säkra på. Alternativ­et är att det blir ett extra val i höst. Problemet med ett extra val är just att det är extra och inte ett nyval. Ett val kommer ändå att hållas år 2022. Det gör att det kostar mycket för det politiska systemet och staten att genomföra extra val. En rimligare ordning borde vara att Sverige gör som i Danmark och många andra länder. Ett nyval påbörjar en ny mandatperi­od och kopplingen till region- och kommunalva­len släpps.

Mycket är osäkert just nu. Men det är säkert att väldigt många politiker och tjänstemän får ställa in eller ändra sina midsommarf­iranden. Stefan Löfven kommer att använda varenda timme den kommande veckan.

Håll gränsen både till höger och vänster .

 ??  ??
 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Blir det en runda till för Andreas Norlén?
Bild: Claudio Bresciani Blir det en runda till för Andreas Norlén?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden