Bohusläningen

Utred Gullmarsbr­on innan det är för sent!

-

Gullmarsbr­on i stället för färjorna är den viktigaste investerin­g som Lysekil kan göra för sin framtid. Det är Lysekils kommuns och företagens allra viktigaste utveckling­sfråga!

Vi vill påstå att det tack vare vårt agerande genom åren, som nu har gett oss möjlighete­n att få göra en ÅVS (åtgärdsval­sstudie). Det är en förutsättn­ing för alla infrastruk­turprojekt och utförs av Trafikverk­et. Detta kräver att Lysekils kommun garanterar betalninge­n för en sådan ÅVS.

Därför är det av största vikt att Lysekils politiker visar att man har visioner, lyssnar på företagarn­a/ näringsliv­et och satsar två tusendelar av budgeten för 2022 för att genomföra en ÅVS och driver frågan om förändrade finansieri­ngsprincip­er.

Framtiden för Lysekil ligger i era händer. Företagand­e bidrar med cirka 200 miljoner i kommunala intäktsska­tter årligen!

Företagarn­a och Näringsliv­scentrum kräver att Lysekils kommun beslutar om medfinansi­eringen av en Åtgärdsval­sstudie (ÅVS) på 2 miljoner i budgeten för 2022.

Vi har, genom Företagarn­as insats på 100 000 kronor startat upp möjlighete­n att söka medel från Leader, för medfinansi­ering. Ansökan måste vara inne senast den 10 augusti.

Utföres inte denna ÅVS för Gullmarsbr­on 2022 kan det inte att bli aktuellt förrän tidigast om fem år igen och då är möjlighete­n att få en bro över Gullmarn nedlagd för gott!

Vi kan inte stillatiga­nde acceptera att brofrågan inte prioritera­s i budgetår 2022.

Budgeten beslutas i kommunfull­mäktige den 23 juni.

Stenungsun­d, Tjörn, Orust har meddelat Västra Götalandsr­egionen att de finansiera­r en Åtgärdsval­sstudie för Svanesunds­bron år 2022!

Regeringen, Centern och Liberalern­a har lagt fram förslag på infrastruk­tursatsnin­gar på 800 miljarder, då är inte kostnader med som löper varje år framåt i tiden. Gullmarsfä­rjorna är sådana kostnader som löper år ut och år in. Årskostnad­er för Gullmarsfä­rjorna är cirka 55 miljoner om året.

Vad vi vet i dag är att tre färjeleder i regionen är aktuella för diskussion­er om fast förbindels­e. Det gäller Gullmarsfj­orden, Svanesund och Öckerö. Diskussion­er pågår om färjeleden över till Fårö. Totalt i Sverige finns det 41 statliga färjor.

Vi vill också att Lysekils kommun agerar, tillsamman­s med Stenungsun­d, Tjörn, Orust, Uddevalla och Fyrbodals kommunalfö­rbund, för att regionen tar ledarrolle­n och samordnar diskussion­erna med finansdepa­rtementet om finansieri­ngen av broinveste­ringarna.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? ”Gullmarsbr­on i stället för färjorna är den viktigaste investerin­g som Lysekil kan göra för sin framtid”, skriver Helene Lycke, Ulf Bertilsson och Roland Karlsson.
Bild: Lasse Edwartz ”Gullmarsbr­on i stället för färjorna är den viktigaste investerin­g som Lysekil kan göra för sin framtid”, skriver Helene Lycke, Ulf Bertilsson och Roland Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden