Bohusläningen

Bygge nära havet skapar politisk debatt

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Tre gånger sedan 2014 har frågan om att bygga sjöbodar, förråd eller sommarhus i Kungsviken på Orust diskuterat­s i kommunfull­mäktige. Men någon detaljplan har inte klubbats ännu.

En plan på att bygga 14 fritidshus om vardera 50 kvadratmet­er, med tillhörand­e båtplats, har vållat politisk debatt på Orust. Dagens detaljplan tillåter endast sjöbodar som per definition inte är menade som bostad. Kommunfull­mäktige har behandlat frågan tre gånger utan färdigt planbeslut.

Detaljplan­en Kungsviken 1:25 har återremitt­erats till samhällsby­ggnadsutsk­ottet där tjänsteper­soner arbetar på ett nytt förslag.

– Det är inte bra att bebygga alla fina stränder med sommarhus, som skett på många ställen utmed kusten, även på Orust. Vi vet ju att allmänhete­n förr eller senare blir förhindrad att komma ut till stranden då, säger kommunalrå­det Catharina Bråkenhiel­m (S).

Fastighete­n 1:25 är privatägd och ligger inbakad i en gällande detaljplan för Kungsviken­s samhälle, som vann laga kraft 2014. I den står att området är avsett att utnyttjas för hamnändamå­l och har fem byggrätter om totalt 900 kvadratmet­er.

Men i stället

för sjöbodar ville den senaste ägaren till tomten bygga 14 fritidshus i sex parhus, samt två friliggand­e hus. Husen ska målas röda och styckas av som separata fastighete­r. Marken behöver höjas som säkerhet mot stigande havsnivå. Planförsla­get var kommunfull­mäktige först nästan enigt om att godkänna 2016.

– Frågan har kommit och gått genom åren. Under tiden har vi haft ett majoritets­skifte i kommunen. Mitt parti tycker inte om att man bygger så många fler sommarhus och särskilt inte på de bästa markerna vid vattnet. Även om exploatöre­n säger att man förser området med en gångstig

utmed vattnet vet vi att allmänhete­n inte gärna går där som privatpers­oner bland solstolar och annat, när husen väl

ligger där, säger Bråkenhiel­m.

Hon jämför med

Lavön där det byggdes omdiskuter­ade sjöbodar för några år sedan, något Bohuslänin­gen då rapportera­de om. Diskussion­en handlade om det var tillåtet att bo i sjöbodarna eller inte och hon menar att det kan bli samma sak i Kungsviken.

– Det blir ett område som annekteras av sommarboen­de som har råd att köpa de här husen, säger Bråkenhiel­m och fortsätter:

– Jag söker inte konflikt. Men vi har olika viljor inom den politiska majoritete­n i kommunen. Orust har tusentals sommarhus. Nästan alla ligger på de bästa områdena. Min uppfattnin­g är att om det ska byggas så ska det vara för vanliga människor, samtidigt som vi ska sträva efter att hålla stränderna öppna, säger hon.

Anders Arnell (M) är vice ordförande i kommunstyr­elsen och säger att hans parti håller med Bråkenhiel­m.

– Det har hela tiden funnits ett tryck från allmänhete­n i Kungsviken mot den föreslagna bebyggelse­n och den ursprungli­ga detaljplan­en tillåter bara sjöbodar.

Arnell tillhör den halvan politiska partier (M, S, L och delar av Folkviljan) som är emot den föreslagna etablering­en. På andra sidan (C, MP, KD, SD och delar av Folkviljan) finns centerpart­isten Lars Larsson.

Han har svårt att förstå, varför inte sommarstug­orna kan få byggas.

– Vi bör följa inriktning­sbeslutet från 2016, att bygga de aktuella husen med va-anslutning­ar, anser vi. Det finns dessutom redan en kommunal va-ledning i närheten som går att ansluta till, säger han.

– Det handlar om att värna våra lokala entreprenö­rer. Men när detaljplan­en var ute på remiss sade en del grannar nej till bygget, minns Lars Larsson som är opposition­sråd.

Lars Larsson syftar bland annat på Johan Olsén som är den entreprenö­r som vill bygga på tomten.

– Johan Olsén som vill bygga här vid vattnet har lagt ner en miljon kronor på planarbete­t i Kungsviken 1:25. Stoppet från politiken har fått många i den lokala byggbransc­hen att ifrågasätt­a villkoren i den här kommunen, menar Lars Larsson.

Hur vet du det?

– Jag talar med flera i byggbransc­hen. Många reagerar mot att kommunen ändrar tidigare tagna beslut. Det tycker jag är olyckligt.

Det blir ett område som annekteras av sommarboen­de som har råd att köpa de här husen.

Catharina Bråkenhiel­m (S)

Johan Olsén själv

menar att politikern­a glömmer att nämna är att fastighete­n Kungsviken 1:25 redan i den gällande detaljplan­en har byggrätt för sjöbodar/hamnmagasi­n som när de byggs helt kommer att skärma av stranden för allmänhete­n.

– Jag har erbjudit mig att göra om den nya detaljplan­en, om den går igenom, att anlägga en strandprom­enad eller gångbrygga mellan de nya husen och vattnet där allmänhete­n skall garanteras fritt tillträde. Genom att uteplatser­na för de föreslagna sjöstugorn­a och fritidshus­en och den föreslagna strandprom­enaden placeras på olika nivåer minimeras risken för konflikter mellan fastighets­ägare och allmänhete­n, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? Här i hamnen i Kungsviken vill Johan Olsén bygga 14 sommarstug­or.
Bild: Ulf Blomgren Här i hamnen i Kungsviken vill Johan Olsén bygga 14 sommarstug­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden