Bohusläningen

Snabbtåg en vattendela­re bland politiker

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se

Det är långt ifrån säkert att Munkedals kommun kommer att säga ja till att utreda förutsättn­ingarna för ett snabbtåg mellan Göteborg och Oslo. Nu ska kommunfull­mäktige säga sitt i frågan.

Kommer Munkedals kommun att ställa sig positiva till en bana för höghastigh­etståg genom Bohuslän? Meningarna är delade och nu ska fullmäktig­e säga sitt.

Det är flera kommuner i Bohuslän som håller på att försöka enas när det gäller att utreda en framtida transportk­orridor mellan Sverige och Norge i projektet som går under namnet Skagerrakb­anan.

Målet är att undersöka om det finns förutsättn­ingar att bygga ett dubbelspår mellan Oslo och Köpenhamn på så kallade landbroar genom Bohuslän.

– Det här handlar om att skapa ett miljövänli­gt alternativ när det gäller transporte­r. En sådan järnväg innebär också ökade möjlighete­r till arbetspend­ling, säger kommunalrå­det Jan Hognert (M) som stödjer satsningen på en höghastigh­etsbana.

Det förslag som har varit uppe för diskussion innebär att den planerade järnvägen ska passera genom Munkedals kommun och de skisser som finns visar att järnvägen ska byggas i närheten av nuvarande E 6 med en station i Gläborg.

Men det är oklart om det finns tillräckli­gt politiskt stöd i Munkedals kommun för satsningen.

I kommunstyr­elsen var det bara Moderatern­a och Liberalern­a som ställde sig bakom förslaget.

– Det här innebär inte att vi säger ja till en järnväg utan att vi säger ja till att frågan ska utredas, säger Jan Hognert.

Munkedals kommun har enligt

Hognert ingen möjlighet att stoppa en satsning på en höghastigh­etsbana genom Bohuslän. Ett nej innebär att övriga kommuner kommer att ta fram en trafikplan utan att lyssna på Munkedals kommun. Det är staten som har sista ordet när det gäller hur ett dubbelspår ska dras. Staten blir inkopplad i ett sådant projekt förr eller senare.

Opposition­srådet Liza Kettil (S) tycker det finns alldeles för många frågetecke­n för att projektet ska bli av. Hon undrar också om det går att genomföra i praktiken med tanke på att bland annat Tanums kommun är tveksamma till den här satsningen.

– Det vi vill är att utveckla Bohusbanan och det är ett realistisk­t projekt, säger Liza Kettil.

Hon fortsätter:

– Det finns flera frågetecke­n när det gäller finansieri­ngen. I dag handlar det om ett privat initiativ och i nuläget är inte staten inblandad i projektet. Ett annat frågetecke­n är tidplanen för när den här järnvägen ska kunna byggas. Det årtal

som nämns är 2028 och det är inte så långt fram i tiden. Dessutom tycker vi att medborgard­ialogen kunde ha varit bättre.

 ??  ??
 ?? Bild: Skanska ?? En höghastigh­etsbana på landbroar genom Bohuslän kan bli verklighet i framtiden.
Bild: Skanska En höghastigh­etsbana på landbroar genom Bohuslän kan bli verklighet i framtiden.
 ?? Bild: Ingvar Spetsmark/arkiv ?? ”det här handlar om att skapa ett miljövänli­gt alternativ när det gäller transporte­r”, säger jan Hognert (M).
Bild: Ingvar Spetsmark/arkiv ”det här handlar om att skapa ett miljövänli­gt alternativ när det gäller transporte­r”, säger jan Hognert (M).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden