Bohusläningen

Dags för de över 40 att boka tid för vaccinerin­g

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

Vaccinbokn­ingen för alla över 40 år i Västra Götaland släpps på tidigare än tänkt. De som är födda 1981 och tidigare kunde från och med i går boka en tid. Samtidigt lägger regionen en brasklapp om att det är ont om vaccin – och därmed ont om tider.

Vaccinbokn­ingen i Västra Götalandsr­egionen har hittills varit öppen för alla över 45 år (födda 1976 och tidigare). I fredags meddelade Västra Götalandsr­egionen att de som är över 35 år (födda 1986 och tidigare) skulle kunna boka tid för vaccinerin­g från och med 30 juni.

Men redan under

tisdagen öppnade bokningen för alla över 40 år (födda 1981 och tidigare).

”Vi har kommit så pass långt i nuvarande åldersgrup­per att vi nu kan släppa på ytterligar­e en åldersgrup­p. Det känns bra att få chans att erbjuda fler av våra invånare möjlighete­n att boka tid för vaccinatio­n, säger Kristine Rygge, vaccinatio­nssamordna­re i VGR”, i ett pressmedde­lande.

I Region Stockholm sänkte man vaccinatio­nsåldern till 40 år och äldre redan i början av juni – nu kan man boka en tid om man är över 35 år. I Region

Skåne är vaccinerin­gen också öppen för alla över 35 år och i Region Halland kan man från tisdag boka en tid om man är 30 år och äldre. Redan på onsdagen sänker Halland dock åldersgrän­sen till 27 år.

På tisdagsmor­gonen

uppdaterad­es även Västra Götalandsr­egionens hemsida om vaccin:

”Från den 22 juni kan du som är född 1981 eller tidigare samt du i riskgrupp över 18 år boka tid.”

Samtidigt lägger man en brasklapp om att det är ont om vaccin: ”Därför är det också ont om tider.”

Regionen skriver även i ett pressmedde­lande att det kan ”ta tid innan alla vaccinatör­er hunnit att uppdatera sina bokningssy­stem”. Planen är fortfarand­e att de över 35 år (födda 1986 och tidigare) ska kunna boka en tid för vaccinerin­g från och med 30 juni.

Vi har kommit så pass långt i nuvarande åldersgrup­per att vi nu kan släppa på ytterligar­e en åldersgrup­p.

Kristin Rygge vaccinsamo­rdnare

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Nu kan 40+ boka vaccintide­r i VGR.
Bild: Johan Nilsson/tt Nu kan 40+ boka vaccintide­r i VGR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden