Bohusläningen

Fler vildsvin måste hamna på grillen

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Laboratori­er ska nu få pengar av staten för att kontroller­a vildsvinsk­ött åt jägare, efter ett regeringsb­eslut. Ett trikintest kostar i dag uppemot 150 kronor per djur. För att upptäcka masken, som kan orsaka allvarlig sjukdom, i ett skjutet djur måste ett test göras.

150 kronor är inte så mycket pengar, men med tanke på alla de vildsvin som borde skjutas och ätas upp, blir det ändå rätt mycket kostnader som avlastas jägarna. Det är utmärkt att det äntligen händer något i vildsvinsp­olitiken.

Vildsvinen är en stor börda för lantbruket. Vildsvinen förstör grödor för över en miljard om året. Dessutom är de en trafikfara, viltolycko­rna kostar också miljarder för samhället. Stammen kan i dagsläget växa med omkring 15 procent om året. Problemet kommer tyvärr att öka om inte fler insatser görs.

Skottpenga­r på vildsvin är en lösning som kanske behöver prövas. Men egentligen borde alla insatser inriktas på att göra det enklare och billigare att se till att köttet kan säljas till restaurang­er och butiker. Subvention­eringen av kontroller­na är ett sådant steg på vägen.

Vildsvinen kan ju

förvandlas från en börda till en resurs om djuren blir mat på våra grillar och tallrikar. Det finns en hel del djurarter och fiskar som måste skyddas och vår konsumtion av dem måste ransoneras. Så är det inte med vildsvinen. Tvärtom är de ur klimatsynp­unkt utmärkt kött att äta. Det är protein som inte tar någon odlingsmar­k i anspråk.

Det behövs ett utbud av vildsvinsk­ött, men också efterfråga­n. Kommuner och regioner kan göra en insats genom att köpa in vildsvinsk­ött. Det förslaget lade politikern Johan Hultberg (M) i Tanums kommun.

Vi som konsumente­r

kan också göra en insats. Välj vildsvinsk­ött om det finns i din butik. När du lägger det på grillen i sommar kan du inte bara njuta av maten, du kan också känna att du gör en insats för naturen och klimatet.

 ?? Bild: Erik Mårtensson/arkiv ?? Så här ska det se ut. Örtrullad vildsvinsf­ilé med ljumna höstgrönsa­ker.
Bild: Erik Mårtensson/arkiv Så här ska det se ut. Örtrullad vildsvinsf­ilé med ljumna höstgrönsa­ker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden