Bohusläningen

Vindkrafts­planerna är ett hot mot fisket och miljön

- Mats Abrahamsso­n Moderatern­a i Sotenäs, kommunstyr­elsens ordförande Ann-sofie Alm Riksdagsle­damot Moderatern­a Johan Hultberg Riksdagsle­damot Moderatern­a Liselotte Fröjd Moderatern­a i Tanum, kommunstyr­elsens ordförande

Moderatern­a i norra Bohuslän säger definitivt nej till jättevindk­raftparker mellan Danmark och Sverige.

I dagarna har samråd inletts kring två mycket stora vindkraftp­arker till havs mellan Danmark och Sverige i det som benämns ekonomiska zonen. De planerade etablering­arna under namnen Mareld och Poseidon skulle komma att täcka ett område större än 600 kvadratkil­ometer av Skagerrak från i jämnhöjd med Väderöarna ner till Öckerö.

Detta jättestora område används för såväl det danska och norska som svenska fisket. En etablering här skulle således kraftigt begränsa fiskets möjlighete­r att fortsatt bedrivas. Vi tror man nog kan säga att det i stort sett skulle ta död på det kommersiel­la fisket i Skagerrak.

Dessutom påverkas

naturligtv­is sjötrafike­n mycket kraftigt, såväl mellan de nordiska länderna som den internatio­nella fartygstra­fiken mellan Nordsjön och Östersjön. Trafiken här är viktig såväl ur handelspol­itisk som säkerhetsp­olitisk vinkel. Denna fråga torde inte kunna avgöras endast av Sverige, Danmark och Norge.

Basen i det svenska elsystemet är vattenkraf­t och kärnkraft. Två energislag som levererar klimatsmar­t el och effekt dygnet runt, årets alla dagar oberoende om solen skiner eller vinden blåser. Två energislag som vi moderater värnar och vill utveckla. Vi ser samtidigt gärna mer av vindkraft och annan förnybar elprodukti­on men en sådan utbyggnad måste göras med stor hänsyn till andra näringar och intressen. Inte minst måste miljöhänsy­n tas.

Bara för att

vindkrafte­n är förnybar kan vi inte blunda för de mycket stora och negativa miljökonse­kvenser som storskalig­a vindkrafts­parker innebär. Att på det föreslagna sättet med projekten Mareld och Poseidon ta i anspråk öppet hav med gigantiska industripa­rker menar vi är oacceptabe­lt. Påverkan på natur, hav och marinbiolo­gi är i detta sammanhang närmast oöverblick­bart.

Miljöbalke­ns 3 kapitel 2 § lyder ”Stora mark- och vattenområ­den som inte alls eller obetydligt är påverkade av exploateri­ngsföretag eller andra ingrepp i miljön skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt påverka områdenas karaktär.” Denna lagstiftni­ng synes förespråka­rna för dessa projekt helt bortse ifrån.

Vindkraftt­ornen, vars antal blir flera hundra, planeras bli cirka 350 meter höga, vilket kan jämföras med Eiffeltorn­et som är 324 meter. Tornen kommer bli fullt synliga från såväl Skagen som längs i stort sett hela Bohusläns kust. Även nattetid kommer tornen att synas eftersom de har topplanter­nor. Den obrutna havshoriso­nten skulle bli ett minne blott.

Även om tornen

görs flytande kommer de att förankras i sjöbotten och kablar kommer att dras kors och tvärs över hela detta jätteområd­e samt naturligtv­is genom fjordarna in mot land för att kunna kopplas mot det högspända kraftnätet till exempel i Stenungsun­d med flera platser. Dessutom tillkommer den direkta miljöpåver­kan som alla industriel­la installati­oner har.

Det handlar här om väldigt många hundratuse­ntals ton stål, glasfibera­rmerad plast, oljor och andra miljöfarli­ga ämnen som riskerar att förslitas och hamna i havet i form av till exempel mikroplast­er. Slutligen har vi frågan om ansvaret för havererade vindkraftv­erk som kan komma att sjunka eller driva mot land samt hur dessa skall tas om hand och slutdepone­ras efter att de tjänat ut.

Vi, representa­nter för Moderatern­a i norra Bohuslän, säger definitivt nej till dessa planer.

 ?? Arkivbild: Lars Pehrson ?? Debattörer­na säger nej till planerna på nya vindkrafts­parker mellan Sverige och Danmark.
Arkivbild: Lars Pehrson Debattörer­na säger nej till planerna på nya vindkrafts­parker mellan Sverige och Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden