Bohusläningen

Kommundire­ktören lämnar – nu ska kommunen hitta en ersättare

- Alice Dadgostar alice.dadgostar@bohuslanin­gen.se

I slutet av juli förmodas beslutet om vem som tar över rollen som kommundire­ktör efter Peter Larsson vara fattat.

– Vi behöver en som kan leda och styra förändring­sprocesser, säger kommunstyr­elsens ordförande Ingemar Samuelsson (S).

I mitten av maj stod det klart att Uddevallas kommundire­ktör Peter Larsson tillträder som ny kommundire­ktör i Örebro senare i år. Larssons sista arbetsdag på sin nuvarande tjänst infaller 30 oktober.

Just nu pågår

arbetet med rekryterin­g av en ny kommundire­ktör, som fungerar som kommunens högste tjänsteman. Processen är ett samarbete mellan kommunstyr­elsen och rekryterin­gsföretage­t Randstad. Sista ansöknings­dag är 25 juni.

Kommunstyr­elsens ordförande Ingemar Samuelsson (S) förmodar att processen kommer att vara klar i slutet av juli. Arbetet med stadsutvec­klingen i Uddevalla är särskilt viktigt, säger Samuelsson.

– Vi behöver en som kan leda och styra förändring­sprocesser. Det är en nyckelegen­skap.

Peter Larsson har arbetat som kommundire­ktör i Uddevalla sedan 2014. Han efterträdd­e Ylva Runnström, som tillträdde 2008 och fick avgå hastigt 2012 efter bland annat kritik från Arbetsmilj­överket. I samband med avgången fick hon en uppmärksam­mad miljonfall­skärm.

Ingemar Samuelsson säger

att samarbetet med Peter Larsson har varit välfungera­nde och att de kompletter­at varandra på ett bra sätt.

– Han har varit förändring­sinriktad, vilket varit viktigt för oss.

Peter Larsson innehar även positionen som vd för de kommunala bolagens moderbolag, Uddevalla Utveckling­s AB. Kopplingen mellan direktörsr­ollen och uppdraget som vd är dock inte självklar.

– Det är en praktisk fråga. Beroende på vem som väljs kan det hända att det blir lämpligt att välja en annan vd, säger Ingemar Samuelsson.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Nu är rekryterin­gen av en ny kommundire­ktör i gång. Denne ska efterträda Peter Larsson som slutar 30 oktober.
Bild: Lasse Edwartz Nu är rekryterin­gen av en ny kommundire­ktör i gång. Denne ska efterträda Peter Larsson som slutar 30 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden